Категории

Бело виножито – Природен феномен кој остава без здив

Белото виножито е слично на феноменот на класично виножито, освен што не го покажува својот спектар на бои, но скоро секогаш е целосно бело.

Исто така познат како Замаглен кромид, се појавува за време или по дожд, може да се види само во магла. Таа е формирана на ист начин како и класичното виножито, кога светлината се рефлектира внатре во ситни капки вода.

Поради многу малата големина на капките што предизвикуваат магла (помалку од 0,05 милиметри), белото виножито може да има само слаби нијанси на црвена и сина боја на рабовите, толку бледи што се скоро незабележливи.

За разлика од шарените виножита, белите понекогаш можат да формираат цел затворен круг, што ги прави да изгледаат уште поспектакуларни.

Овој феномен често може да се види над облаците, а пилотите го нарекуваат Облачен лак или на морско куче, каде морнарите понекогаш ја нарекуваат Ајкула. Исто така, таквите виножита понекогаш се појавуваат ноќе, а тие потоа се нарекуваат замаглен лак на Месечината.

Прегледи:
172
Објавено на:
22.03.2021