Категории

Бидете свои! – Никогаш немојте да се споредувате со никого

Една од најпопуларните човечки занимации е набљудувањето на туѓите животи и споредувањето на нивните успеси и имоти со сопствените. Така, тревата на комшијата е секогаш зелена, куќата му е поубава, работата му носи повеќе пари и автоматски заклучуваме дека е среќен.

И воопшто не е важно што можеби токму тој сосед има здравствени проблеми или нема среќа во бракот. Споредувајќи, ја гледаме само едната страна на паричката, само позитивните страни, колку добро се снајде другата личност во животот. Притоа, во ниту еден момент не размислуваме колку се трудела, се мачела, можеби изгубила нешто, колку пати се соочила со одбивања, препреки, осуди… А тоа важи за апсолутно секој човек, дури и за оној што изгледа. , „Сè што е дадено на сребрена чинија“.

Зошто споредбата со другите не нè мотивира, туку полека не убива?
Дали споредувањето со другите не е мотивирачко? Родителите често грешат со следните изјави: „Твојот соученик има повеќе петки од тебе“. Истата грешка ја прават и сопружниците, на пример, жените кои им кажуваат на своите сопрузи дека нивниот пријател добил бунда за годишнината, па го замолуваат да го стори истото.
Што добиваме ако се споредуваме со другите? Ништо. Само ја губиме самодовербата и вербата во себе, стануваме се понезадоволни и тонеме се подлабоко и подлабоко. Се занемаруваме себеси и нашите најблиски, собирајќи го само негативното и фокусирајќи се на она што го имаат другите.

Каде е решението?
Обидете се да не се споредувате со другите. Каде да се започне? Прво заблагодарете се за она што го имате. Иако можеби сакате подобар живот, верувајте ми – има милиони луѓе во светот кои би дале се за да живеете како што живеете вие. Честопати негативните ситуации, како што се разделбата со саканата личност, отказот, здравствените проблеми ви помагаат да запомните дека сте прилично богата и среќна личност. Погледнете наназад и трезвено погледнете се на себе и на својот живот, игнорирајќи ги туѓите успеси и достигнувања, бидејќи тие немаат никаква врска со вас. Вие сте личност за себе и за вашиот живот и вашите успеси се само ваши. И тие се вредни! И нема потреба да бидеме исти како другите. Бидете свои!