Категории

Бившите се бивши со причина – Како полесно да го преболите поранешниот партнер и да продолжите понатаму во животот

Луѓето се среќаваат, се заљубуваат, сакаат, почнуваат да живеат заедно, а потоа одеднаш растат. Секоја разделба сама по себе е болна, без разлика дали ќе помине мирно или со многу врева, остава трага во душата.

Кога партнерите после долга, страсна и емотивна врска се повредуваат еден со друг, подоцна има проблеми во создавањето нови врски, недостига самодоверба и недостиг на доверба во другите. За некои, ова закрепнување поминува мирно и брзо, а некои наидуваат на токсични чувства на гнев и омраза по закрепнувањето.

Како може љубовта да се претвори во омраза? Ова се најчесто примери кога откривате колку вашиот партнер бил лош и нефер кон вас. Најмногу по бурното раскинување, прељубата, лагите и предавството. Ова е моментот кога сфаќате дека можеби тој бил поттик за вашиот стрес, неразвиеност, ниска самодоверба и незадоволство. Без разлика на околностите, важно е да сфатите дека сега е готово. Излеговте од тој круг на илузии и измами, сфативте што не беше во ред и време е да продолжите понатаму. Доколку се појават негативни емоции како гнев и омраза, важно е да преземете чекори, бидејќи тоа само ја труе вашата душа и ве спречува да бидете среќни или да пронајдете нова љубов.

Разберете го својот гнев, разберете ги неговите граници и зошто се случи. После тоа, ослободете ги негативните емоции фокусирајќи се на добрите работи во сегашноста. Ако тоа не ви помогне, консултирајте се со психолог кој може да ви даде стручни совети и алатки како да излезете од оваа неповолна фаза. На ова патување, важно е да се прекине контактот со поранешната партнерка и да се заборави на неа, да не се следат неговите активности на социјалните мрежи, да не се прелистуваат старите слики, да не се враќаат спомените повторно, а особено да не се сеќаваме на моментот. на раскинувањето. Минимизирајте ја врската ако е невозможно целосно да се прекине (на пример, има деца заедно или работа). Комуницирајте здраво, неутрално и по потреба.

Ако омразата е поврзана со вашата моментална болка, тогаш треба да се справите со неа. Барајте нешто да ги залечи раните внатре. Одлучете дека повеќе нема да бидете „скршени“, туку „цели“ и свои. Главната работа овде не е да се нурнете во нова врска одеднаш само за да ја преболите – не можете да ги затворите емоционалните дупки со друга личност. Постои голем ризик да создадете илузија и да го идеализирате партнерот, а потоа повторно да почувствувате омраза.

Најдете начини да го промените вашиот начин на размислување. Светот е таков каков што го гледаме во себе, а тоа се рефлектира во нашите мисли и емоции. Со менување на сопствените емоции, простување на поранешниот партнер и себе си, ќе добиете можност да го гледате животот како прекрасен и светол, без негативност. Ослободувајќи се од омразата и гневот, отстранувате голем товар од срцето и душата – повторно ќе се чувствувате слободни и подготвени да полетате на некои нови крилја на љубовта и среќата.

Прегледи:
471
Објавено на:
22.10.2021