Категории

Бизарни работи кои жените во минатото ги правеле за „убавина“

Стандардите за убавина за жените секогаш биле тешо достижни и наметнати од страна на општеството. 

Она што сега се огромни задници, малечки струкови и контурирана шминка; во 2000-те беше избелена коса и анорексично тело. Секоја декада „наложува“ различни моди и различни стандарди според кои се гледа убавината. Денес овие стандарди ги поставуваат инстаграм инфлуенсерки, до пред само неколку години ги поставуваа популарни глумици и пеачки, а уште поодамна, ги поставувало целовкупното општество.

Погледнете кои бизарни работи жените во минатото ги имаат правено за убавина, но потоа, запрашајте се дали некои од нашите денешни рутини, за 50 години би им изгледале бизарно на нашите внуки?

1926 – на жена ѝ цртаат права линија на ногата, за да изгледа како да носи холахопки

A Woman Having A Seam Painted Onto Her Leg, To Make It Appear That She Is Wearing Stockings, 1926

1936 – Модна писта за костими за бањање, каде лицата на моделите се покриени

Faceless Beauty Contest In Cliftonville, 1936

1964 – пеглање коса

"Ironing" Hair, 1964

1931 – маска за лице со мраз

Max Factor's 1931 Ice Mask

1941 – Холахопките биле прескапи поради што материјалот се користел за падобрани во војната, па на жените им цртале холахопки на нозете

Customers Have Their Legs Painted At A Store In Croydon, London, 1941

1949 – спреј тен
Woman Tans Using A Suntan Vending Machine, 1949

1930 – апарат за отстранување на пеги
Freckle Removal. A Complicated Apparatus Is Employed. Eyes Are Covered With A Special, Air-Tight Piece, And The Nostrils Filled In. Breathing Is Done Through A Special Tube. Sensitive Parts Of The Face Must Be Treated Separately, 1930

Кинеска традиција од 10-тиот век – врзување на нозете на жените за да изгледаат помалечко и поженствено
10th Century Chinese Tradition - Foot Binding

1920 – целосна маска за лице за да ја штити кожата од сонце и вода при пливање
A Full-Faced Swimming Mask Helped Protect Women’s Skin From The Sun, 1920s

1930 – француски мијач за гради
French Breast Washer, 1930s

1938 – преносна пресоблекувална за на плажа
Rita Perchetti And Gloria Rossi Try Out Their New Portable Bathhouse So They Can Change Their Clothes After Sunbathing On Coney Island Beach, 1938

1900-тите – диета со глисти
Tape Worm Diet, 1900s

1929 – трајна фризура
A Perm In Germany In 1929

1920 – Фен
Hair Dryer, 1920s

XVII – XIX век – јапонски знак за убавина биле црни заби
A Traditional Japanese Sign Of Beauty- Black Teeth, 17th – 19th Centuries

1920 – гумени маски против брчки

Rubber Beauty Masks Used To Get Rid Of Wrinkles In The 1920s