Категории

Бизарно но фасцинантно – Напуштениот Виетнамски воден парк е вистински туристички магнет

Во внатрешноста на Виетнам, во близина на градот Хуе, постои популарна, но помалку позната туристичка атракција надвор од земјата. Напуштениот виетнамски воден парк сè уште е голем туристички магнет!


Водениот парк Хо Туј Тиен во Виетнам беше отворен само околу две години. Оттогаш се распаѓа. Бизарна работа: сè уште е апсолутен магнет за посетителите. Во внатрешноста на Виетнам, во близина на градот Хуе, постои популарна, но помалку позната туристичка атракција надвор од земјата. Не зборуваме за храм или некоја друга прилично „класична“ сцена, туку за водниот парк Хо Туи Тиен. Но, посетителите не доаѓаат да се капат. Наместо тоа, тие сакаат да го посетат најпознатото изгубено место во Виетнам. Бидејќи водниот парк Хо Туи Тиен е затворен 15 години и оттогаш се распаѓа. Од некогаш гламурозниот комплекс, остануваат само урнатини, повторно и малтерисани со графити. Онаму каде што децата се забавуваа, сега има само матна вода во базените до глуждовите. Трите преостанати слајдови се сè повеќе обраснати со џунгла. Дали има уште некои крокодили кои некогаш биле една од атракциите на водниот парк?

Според „Атлас опскура“, водниот парк „Хо Туи Тиен“ е отворен во 2004 година – иако со неколку проблеми. Чинеше еквивалент на три милиони долари, но не беше готов кога се отвори. Срцето на паркот беше трикатна, проодна скулптура на змеј среде вештачко езеро. Внатре имало аквариуми со риби и гореспоменатите крокодили. Можете да го внесете стомакот на змејот преку три моста.

Сепак, само две години подоцна, водниот парк мораше повторно да се затвори поради финансиски проблеми. Веројатно никој во тоа време не можеше да претпостави дека неговото „најуспешно“ време е сè уште пред него. Бидејќи во исто време кога пропаднаа сите планови за заживување на Хо Туј Тиен, напуштениот воден парк стануваше сè попопуларен. И навистина со theубителите на „Изгубени места“, привлечени од магијата на распаѓање што местото и денес го испушта.