Категории

Бог ни вели: „Јас влегувам во твојот живот не за да те избавам од тешкотиите, туку за да го сменам твојот став кон нив.“

Престанете да бидете постојано незадоволни, престанете да се жалите, преживејте ја „неправдата“ и да се однесувате како некој да е виновен. Секој мисли дека неговиот проблем е најголем. Но, Бог ни вели: „Јас влегувам во твојот живот не за да те избавам од тешкотиите, туку за да го сменам твојот став кон нив.“

И тогаш почнувате да гледате на вашите проблеми поинаку – пооптимистички, со помирно, по трпеливо, похрабро.
Прогонувајте ја од себе очајноста што ви кажува дека секогаш ќе ви биде толку тешко.
Дете мое, проблемот ќе исчезне, не претерувај. Претеруваш со своите тешкотии толку многу што постојано размислувајќи за нив, чувствуваш ужас и паника. И тоа не е во ред. Некои луѓе, дури и кога предлагате решение за некој проблем, не можат да го прифатат и да се смират. Не! Тие сепак ќе лелекаат и ќе кукаат. Им давате совети, тие на почетокот се насмевнуваат малку, а потоа велат: Не, не можам, така сум роден. Еј, види, ти реков ако го погледнеш твојот проблем од таа страна, тој ќе биде решен. Не, овие луѓе се повторно таму, под нивните грижа, каде што веќе се навикнати.

Човекот се задушува од грижата на совест и загрижувачко чувство на вина. Понекогаш се чувствуваме вознемирено затоа што сме задоволни и среќни во даден момент. Т.е. ако сме среќни, неизбежно ќе ни се случи нешто лошо. Не можам да бидам среќен! За неколку дена нешто ќе се случи, па не можете да уживате и да се радувате. И погледнете ги сите добри во вашиот живот, како што ни заповеда Христос. Погледнете со оптимизам, со надеж и кажете: Благодарам!

Престани да се жалиш! Престани да бидеш постојано незадоволен, престани да се жалиш, преживеј ја „неправдата“ и да се однесуваш како некој да е виновен. Дали знаете колку луѓе страдаат во моментов, во моментов? Колку болни умираат во болници, Тоа е страшно. Неодамна, еден човек ми се јави и ми рече: Одам во болница утре наутро, ќерка ми ќе биде оперирана. Дали некогаш сте седеле во болница чекајќи вести за состојбата на блиско лице? Лекари и медицински сестри минуваат покрај вас, а вие седите и лудувате од вознемиреност. И ми кажувате дека имате проблем. Ве молам, да бидеме посериозни, затоа што ние често сме само неблагодарни. Кажете барем еднаш Ви благодарам!

Прегледи:
244
Објавено на:
17.02.2021