Категории

Бракот е партнерство, а не ропство – Ниту ваше, ниту негово

Бракот не треба да се трпи, тоа не е неговата поента. Бракот треба да е заедница во која се ужива.

Кога влегуваме во брак, сите замислуваме дека од тогаш ќе живееме „засекогаш среќно“. Малкумина знаат дека бракот е напорна работа, која никогаш не престанува. Терапевтот Винфред Реили, зборува за тоа што научила во текот на 40 години брак: – Бракот е партнерство, а не ропство. нити ваше, нити негово.

Важно е да се превземе одговорност за тешкотиите на кои се наидува во бракот. Далеку е полесно да се обвине партнерот, но тоа не е здрав однос. – И двата сте различни а тоа значи дека или ќе имаат возбудлив и магичен однос, или меѓусебно ќе се уништите. Изборот останува на вас.

Ако сте доволно флексибилни ќе го претворите вашот брак во животна авантура и возбудливо патување. Ако вие доволно грижа за нешто да се реши, ќе направите прв чекор. Партнерот ќе ве следи. Не чекајте на него прв да ги реши вашите проблеми.

Секогаш прашувајте го партнерот за мислење и сослушајте го без предрасуди. Само така ќе можете да увидите како тоа ќе ве донесе до заеничките интереси. Простувањето е клучно за вашиот брак. И двата ќе направите безброј грешки и така ќе се носите со тие грешки ако еден ден заедно опстанете во бракот.

Никогаш не очекувајте дека вашиот партнер ќе ги реши сите ваши проблеми. Сосема е нормално понекогаш вие повеќе да работите а понекогаш тој. Клучно е рабирањето и дека сите даваат што е во нивна моќ. Без оглед на тоа колку сте зафатени или во гужва, никогаш не заборавајте да се бакнете кога ќе се водите и кога се поздравувате.

Никогаш нема да пронајдете личност која мисли или работи како и вие – и тоа е сосема нормално. Колку побрзо го сфатите тоа, толку побрзо ќе се помирите со фактот дека нити вие нити вашиот партнер е совршено и дека сите прават грешки. Животот поминува брзински, колку помалку време поминувате во расправии околу неважни нешта, тоа подобро. Следниот пат кога нешто ќе ве изнервира кај вашиот партнер, само прашајте се дали тоа ќе биде важно утре. Колку помалку размислувате и се расправате за тривијални нешта вашиот живот и брак ќе бидат посреќни.