Брз ручек: Лазањи со пилешко и спанаќ

Лазањи на малку поинаков начин, но не помалку вкусни. Меленото месо заменете го со пилешко, додадете спанаќ и уживајте во прекрасниот вкус на ова јадење.

Состојки:

  • 1 пакување тестенини за лазањи
  • 3 шолји кисела павлака (20%)
  • 300 мл супа (пилешка или билна, по избор)
  • 1 шолја пармезан (рендан)
  • 30 гр. путер
  • 1 лажичка маслиново масло
  • половина главичка кромид
  • 4 чешниња лук (исецкан на коцки)
  • 5 парчиња печурки (сецкани)
  • 1 парче пилешки гради (исечкани на коцки)
  • сол (во вкус)
  • црн бибер (мелен, по вкус)
  • 4 шолји сирење
  • 100 гр. спанаќ

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 175 степени. Тестенините за лазањи згответе ги според упатството. Во загреано тенџере ставете ја супата, киселата павлака, пармезанот и путерот. Гответе на средна температура додека не се соедини.

Во загреано тавче додадете маслиново масло и кромид. Додадете го и лукот и сечканите пилешки гради. По неколку минути додадете ги и печурките. По неколку минути посолете и побиберете и тргнете го тавчето од оган.

Тепсијата со димензии (22 x 33 цм од прилика) премачкајте ја со маслиново масло. Редете по следниов редослед: тестенини, ситно бело сирење, мешавината од тавчето (пилешко и печурки), мешавината од тенџерето (павлака, пармезан), спанаќ. Редете се додека имате состојки. На крај поросете ја со сирење.

Печете во рерна околу 1 час или додека на површината не добие златно – кафена боја. Послужете го топло, а одозгора просипете пармезан или сирење по желба и вкус. Добар апетит!




Коментари

коментари