Категории

Брзиот начин на живот и менталното здравје – Навики кои ќе ви бидат од корист

Без разлика дали ви треба само мала пауза од вашето секојдневие или само сакате да направите нешто добро за вашата психа, овие совети ќе ви помогнат да се чувствувате подобро на долг рок.

Нервоза, анксиозност или депресивно расположение. Современата ера носи бројни придобивки и поедноставен живот во смисла на максимално искористување на предностите на технологијата, но истовремено забрзувањето на животот и секојдневниот стрес ни донесоа многу проблеми и цената што ја плаќаме со нашето ментално здравје. Светот се забрза и ништо не можеме да направиме за тоа, но можеме сами да одлучиме кога е време малку да забавиме, без тоа никому да му наштети… Напротив.

Постојат неколку навики или дневни рутини, препорачани од порталот „Artidesvally“, кои сите добро ги знаеме, ги земаме здраво за готово, а всушност само треба да ги интегрирате во секојдневниот живот за да го подобрите вашето ментално здравје и одржливо да го подобрите вашиот бунар. -битие.

Излезете надвор!
Ова е вистински пример за нешто што го земаме здраво за готово, затоа што тоа го правиме секој ден или си велиме: „Денес не можам“, „ајде утре ќе прошетам“. Всушност, не треба да пешачиме заради пешачење, или под пешачење подразбираме „одење по патот со брзи мисли додека одиме на работа“…

Одење за релаксација, кога редовно и свесно одиме во природа за да си направиме добро, е она што ќе има трајно влијание врз нашата психа. Докажано е дека само 20 до 30 минути дневно го намалуваат нивото на стрес и спречуваат ментални болести како што е депресијата.

Спијте доволно
Сфаќаме колку е важен сонот само кога имаме премалку од него. На долг рок, ова може да ни го отфрли мозокот. Чувствата, концентрацијата, вниманието и однесувањето функционираат поинаку кога нема сон – но дефинитивно не е подобро. На крајот на краиштата, тоа има големо влијание врз нашата психа, бидејќи ние поинаку ги обработуваме нашите емоции и, на пример, реагираме побурно и понестабилно на некои дразби.

Бидете благодарни
Често се фокусираме на негативните работи во животот и на тој начин започнуваме надолна траекторија која влијае и на нашата психа. Затоа, свесно одвојте еден ден во неделата (или месецот) за да станете свесни за што сте благодарни. Како ќе го направите тоа зависи од вас. Благодарноста не само што има краткорочни ефекти врз нашата благосостојба, туку има и траен ефект врз нашиот мозок. Истражувањата покажаа дека луѓето кои редовно кажуваат „благодарам“ и уживаат во малите нешта кои ја сочинуваат суштината на животот, се чувствуваат посреќни и позадоволни и на тој начин создаваат природен здрав штит од негативни луѓе, влијанија, лоши вести и страв од неуспех.

Јадете внимателно
Не грижете се, не мора да ја информирате околината за секое парче храна пред да го јадете. Станува збор за тоа да бидете малку поопуштени во однос на темата „јадење“ воопшто. Притисокот да се јаде вистинската храна во вистинско време е особено висок кај жените. Сите овие компулсивни мисли и внатрешни рецепти ни штетат и психички. Затоа, следниот пат кога ќе седнете, уживајте во она што е пред вас, забавете, уживајте и бидете свесни за секој залак.

Понекогаш свеста дека јадете, дека не брзате и дека сте посветени на консумирање оброк во тој момент, дури и со повеќе калории отколку што сте планирале, ќе има поповолно влијание на вашето тело, енергија и фигура. , отколку постојано следење на бројот на калории, здрави оброци и органска храна. Опуштете се и јадете затоа што уживате, а не само за да ги наполните стомаците. Тогаш вашиот стомак ќе се опушти, а со тоа и вашата психа.

Прегледи:
188
Објавено на:
12.07.2022