Категорија: Литературно ќоше

Не си должна никому да објаснуваш ништо!

Пишувам и ти се обраќам тебе, жено. Тебе, која цел живот некому објаснуваш нешто....

Сиромаштијата е големо искушение… Ако ја преживее човек станува или лаком или хуманитарец

Сиромаштијата е големо искушение. После неа, ако ја преживее, човекот или станува лаком,...

Кога премногу им даваш на луѓето – Забораваат да ја ценат твојата добрина

Заврти им грб, па ќе видиш како ќе те ценат. Кога ќе започне нивната балада, само кажете им...

Стиховите на Мика Антиќ се рецепт за вистинска љубов

Слатката приказна можеби ќе ја прекриел и заборавот, доколку Мира Ступица не ја открила во...

Ми прелета низ мисли она – кукав затоа што немав кондури, се додека не видов човек кој нема нозе

Ногавица По напорен состанок на работа, дотерана, на високи штикли, се залетав пешки до...

Цитати на Робин Вилијамс: Кога жените би владееле, не би имале војни, само преговори на секои 28 дена

Актерот Робин Вилијамс почина 2014. година, а ние секогаш ќе се сеќаваме на неговиот хумор и...

Сѐ што се случува, се случува во вистинско време: Не завидувајте, тие водат свој живот, а вие ваш

Ништо не се случува случајно, сѐ е тоа живот. Некој дипломирал на 22, а се вработил дури на 27,...

Џорџ Орвел, најголемиот пророк на 20. век: Народот кој избира корумпирани лопови не е жртва туку соучесник!

Далечната 1950. година, почина Ерик Артур Блер, познат како Џорџ Орвел. Овој писател зад себе го...

Мала приказна за љубовта

Да сакаш не значи да водиш љубов, или да бидеш добар кон сопружникот, или трпеливо да го...

Драга жено, не ти недостига поранешниот, туку ти недостига љубов

Мислиш дека ти недостига тој? Мислиш дека ти недостига начинот на кој те држел во летните...

Меша Селимовиќ: Добриот човек гледа добрина во секого, а лошиот гледа зло во сѐ!

Не го нарушувај својот душевен мир така што ќе размислуваш за недостатоците на другите. Ако...

Среќа? Тоа е да водиш љубов од љубов

Среќа? Тоа е да водиш љубов од љубов. Тоа е кога срцето сака да ви препукне кога на вашата уста...

Фридрих Ниче: Колку повеќе ги раширите рацете, толку полесно ќе ве распнат!

Фридрих Ниче не поседувал филозофско образование. Посоодветно е да го наречеме мислител,...

Учете ги своите ќерки да бидат жени кои кога одат по улица земјата ќе се тресе од нив…

Учете ги своите ќерки да бидат жени кои кога одат по улица земјата ќе се тресе од нив. Не им...

Таа помина низ пеколот, а се врати како ангел!

Толку си  дива, не може никој и ништо да те скроти и немој да го дозволиш тоа, прекрасна си баш...

Никогаш нема да почувствува среќа оној чие срце е исполнето со омраза

Не е среќата во материјалните нешта, среќата е начин на кој гледаме на светот. Тоа е важно....

Секој и сѐ доаѓа во нашиот живот со причина: Мудри лекции за склад, среќа и мир

Не го доживувајте животот премнигу сериозно. На крај никој не останува жив. Смејте се....

Кога нешто сакаш многу силно и веруваш, тоа ќе дојде, Бог ќе ти го испрати!

10 прекрасни мисли кои ќе ви помогнат да имате позитивен став во животот! 1. Најголемиот...

Приказна за двата волци: Се чита за 10 секунди, а поуката останува вечно!

Добро размислете за овие зборови! Може да ви го променат животот! Разговарале еден стар...

Во погрешни раце и дијамантот е обичен камен

Слободен си кога можеш да си дозволиш да мислиш со срцето и да леташ високо со паметот....