Категорија: Литературно ќоше

ТАА го сакаше во секаков вкус, и горко, и црно. Ладно, вкусно.

Тој сакаше зима. ТАА на пролет процветуваше, беше своја, вљубена, сакана. Тој мразеше врски....

Кога ќе те стигнат и притиснат години, отвори ја книгата со детски спомени…

Еден ден, кога годините ќе почнат да ви го крадат детството, тргнете едно негово делче во...

Таа го сака својот сопруг, но и понатаму има потреба да го изневерува…

Илоа Аткинсон е блогерка која одлучила своите стравови и желби да ги подели со читателите....

Најкратката приказна на светот: Има само 6 зборови, а ќе ви го скрши срцето

Додека бил многу млад, Ернест Хемингвеј се нашол во друштво на неколку писатели, па решил да...

Поучна приказна: Нашиот живот не се проценува по тоа како изгледаме или што работиме, туку по тоа ШТО СМЕ!

Еден познат говорник го започнал семинарот со 100 евра подигнати во својата рака. Ги прашал...

Едноставно го сакаш…

Доаѓа момент во кој едноставно сакаме некого. Не затоа што е добар или лош, или каков и да...

Можеби ќе има подобри времиња, ама ова е нашето!

Го чекам последниот автобус изморен од работа. На автобуската само јас, три саат по полноќ...

Поучна приказна: Бидете внимателни со кого се дружите

Една скорпија, која беше слаб пливач, ја праша желката да ја пренесе на нејзиниот грб преку...

Фото: Браво! Библиотека – Земи книга, остави книга!

Замислете имало вакво нешто и тоа во Скопје во населбата Ѓорче. Голем респект за тој што го...

На врв и на дно

„И најмалата надеж некогаш знае да разгори едно обично пламенче. Но и еден сомнеж умее да...

Чудесна филантропија

„Беа доволно далеку за да почувствуваат жед еден за друг, а сепак толку блиску за да...

Бледо-сива нијанса на вистина

 „Се чини дека во градов има многу љубов без бакнежи и бакнежи без љубов.“      Lauren Mars

Облаче

Облаче   Дојди кај мене. Да полетаме во некои други светови. Многу ги има, бели, розеви,...

„Реквием за една есен“

 Реквием за една есен   Ако некогаш Земјата реши да престане да се врти, а времето од инает...

„Пеперутка“ : Кога сфаќаш дека среќата е момент…

Пеперутка Тебе толку ли ти е тешко да застанеш за момент, да земеш длабок здив и да се прашаш...

Емоционално дисфункционални

„Едноставно, се случи. Се вовлековме под канџите на страста. А и што знаевме тогаш, доволен...

Инспиративна приказна: Број ги благословите, а не проблемите!

Број ги благословите, а не проблемите! За  време  на  едно предавање, говорникот зел бел лист...

Инспиративна приказна: Ќерко најди некој кој ќе ја цени твојата љубов

Кога веќе пораснав, татко ми прв пат ме виде како плачам, како се однесувам дрско кон секого.,...

Уличката со нерамна калдрма

 Уличката со нерамна калдрма Многу често мирисот на есен го надвјасува просторот околу...

Запишано

„Запишано“ Делче од душава е… сум го љубела од секогаш и кога не го знаев. Дознав кога го...