Категорија: Литературно ќоше

Не се заљубувај во жена која чита…

Не се заљубувај во жена која чита, жена која премногу чувствува, жена која пишува… Не се...

ГО ЗНАЕШ ОНА КОГА ЌЕ ТИ СТАНЕ СЕЕДНО? ТОА СЕЕДНО ТИ ЈА ПРЕТВОРА ДУШАТА ВО МИРНО МОРЕ

Го знаеш она кога ќе ти стане сеедно? Тоа според мене е најлошо и најдобро чувство. Чувство...

Единствен маж кој може да пролее искрена солза за тебе е твојот татко

Личност која најмногу ја сакам, без која не можам да го замислам животот е татко ми. Личност...

Не можеш да ги натераш да те сакаат, но можеш да им покажеш што изгубиле

Болно е кога луѓето не ја забележуваат твојата добрина и обидите да им помогнеш и да ги...

Најубава молитва: Господе, прати ми некој кој има храброст да ми ја каже вистината, но да ми ја каже со љубов…

Ни сеќавањето на минатото, ни соништата за иднината. Помогни ми да бидам тука и сега и да го...

Ќе ви биде потребна минута да ја прочитате оваа приказна, а ќе ви го промени животот

Двајца луѓе, со тешка болест делеле болничка соба. Првиот човек морал да седи на креветот...

Не си должна никому да објаснуваш ништо!

Пишувам и ти се обраќам тебе, жено. Тебе, која цел живот некому објаснуваш нешто....

Сиромаштијата е големо искушение… Ако ја преживее човек станува или лаком или хуманитарец

Сиромаштијата е големо искушение. После неа, ако ја преживее, човекот или станува лаком,...

Кога премногу им даваш на луѓето – Забораваат да ја ценат твојата добрина

Заврти им грб, па ќе видиш како ќе те ценат. Кога ќе започне нивната балада, само кажете им...

Стиховите на Мика Антиќ се рецепт за вистинска љубов

Слатката приказна можеби ќе ја прекриел и заборавот, доколку Мира Ступица не ја открила во...

Ми прелета низ мисли она – кукав затоа што немав кондури, се додека не видов човек кој нема нозе

Ногавица По напорен состанок на работа, дотерана, на високи штикли, се залетав пешки до...

Цитати на Робин Вилијамс: Кога жените би владееле, не би имале војни, само преговори на секои 28 дена

Актерот Робин Вилијамс почина 2014. година, а ние секогаш ќе се сеќаваме на неговиот хумор и...

Сѐ што се случува, се случува во вистинско време: Не завидувајте, тие водат свој живот, а вие ваш

Ништо не се случува случајно, сѐ е тоа живот. Некој дипломирал на 22, а се вработил дури на 27,...

Џорџ Орвел, најголемиот пророк на 20. век: Народот кој избира корумпирани лопови не е жртва туку соучесник!

Далечната 1950. година, почина Ерик Артур Блер, познат како Џорџ Орвел. Овој писател зад себе го...

Мала приказна за љубовта

Да сакаш не значи да водиш љубов, или да бидеш добар кон сопружникот, или трпеливо да го...

Драга жено, не ти недостига поранешниот, туку ти недостига љубов

Мислиш дека ти недостига тој? Мислиш дека ти недостига начинот на кој те држел во летните...

Меша Селимовиќ: Добриот човек гледа добрина во секого, а лошиот гледа зло во сѐ!

Не го нарушувај својот душевен мир така што ќе размислуваш за недостатоците на другите. Ако...

Среќа? Тоа е да водиш љубов од љубов

Среќа? Тоа е да водиш љубов од љубов. Тоа е кога срцето сака да ви препукне кога на вашата уста...

Фридрих Ниче: Колку повеќе ги раширите рацете, толку полесно ќе ве распнат!

Фридрих Ниче не поседувал филозофско образование. Посоодветно е да го наречеме мислител,...

Учете ги своите ќерки да бидат жени кои кога одат по улица земјата ќе се тресе од нив…

Учете ги своите ќерки да бидат жени кои кога одат по улица земјата ќе се тресе од нив. Не им...