Категорија: Поезија

Вчера беше Ѓурѓовден: Знаете ли како настанала песната Ѓурѓовден и која е тажната приказна позади неа?

Песната Ѓурѓовден била создадена во возот на смртта кој патувал од Сараево до Јасеновац....

Ако сакате нешто да направите, одете до крај: 15 најубави цитати од Чарлс Буковски

„Можно е да сакате човечко суштество иако не го познавате добро“, рекол Чарлс Буковски, а во...

Подај ми рака..

Не знам дали помнам или ми раскажувале, но кога сум била мала, мајка ми ми велела дај ми рака...

Безвременски цитати од Петре М. Андреевски

За ликот и делото на овој познат македонски поет и раскажувач најмногу зборува неговата...

Живеам во кутија од која не можам да излезам. Не се жалам, само кажувам.

„Кутија“ Живеам во кутија од која не можам да излезам. Не се жалам, само кажувам. Не...

Пабло Неруда: Забрането е да се откажеш поради сопствениот страв

Забрането е да се плаче а ништо да не се научи од тоа, да се разбудиш, а да не знаеш што со себе,...

Да паметиш по доброто

Едно момче од моето маало беше најкултурниот сосед што го познавам. Секогаш им помагаше на...

ТИШИНАТА УБАВО БОЛИ

                                                                                                             ...

„Можам и без тебе“

Можам и без тебе Тонам во сонови, негирајќи вистини. тонам во љубови, речиси избледени. Само...

А дали желбата е доволна нешто да се повтори?

Вечер. Небото свети, преполно со ѕвезди. Секоја си има свој сопственик на кој му исполнува...

“Темјанушка”-Зоран Мицев

Зоран Мицев е роден на 10 јануари 1982 година во Кочани. Инспирацијата за пишување кај овој...

Безвременските љубовни стихови и цитати на Ѓорѓе Балашевиќ

Најубавите стихови на Балашевиќ… Уживајте! „Ѝ пратив дожд. Немојте да се лутите вие кои...

Литературно ќоше: „Векови во секунди“

Векови во секунди Има ноќи кои траат векови, Има ноќи кои траат секунди. Дари ми љубов, да...

„Светли сни на темни сокаци“

Светли сни на темни сокаци И црвениов лак ме потсеќа на тебе. На онаа вечер, кога нервозно се...

Облаче

Облаче   Дојди кај мене. Да полетаме во некои други светови. Многу ги има, бели, розеви,...

Запишано

„Запишано“ Делче од душава е… сум го љубела од секогаш и кога не го знаев. Дознав кога го...

Изгубени

Изгубени Во тмурните денови и глувите ноќи, кога меѓу илјадници луѓе сепак си сам, јас ќе...

Портокал, мед, цимет.

Портокал, мед, цимет.   Портокал, мед, цимет. Исечено срце, потечени очи, испукани капилари....

Трепет

Трепет Ја сакам тишината, ја сакам кога сум до тебе. Само црцорењето на птиците и...

Тајна

Тајна Да се сретневме во некои други времиња… Мистериозно, но познато лице. На некое добро...