Категории

„Човекот е како глина: кога гори, се стврднува“ – Секогаш кога мислите дека нема излез сетете се на овие зборови

Зборови кои ќе ви помогнат кога сте во најголемиот проблем – еве цитат од познатиот писател Џорџ Бернард Шо кој ви ја крева силата!

Во текот на животот наидуваме на подеми и падови, напредуваме и се соочуваме со препреки – секој има свои болки, искушенија и неволји. Неуспехот е дел од патот до успехот, а од вас зависи колку долго ќе останете во прашината, или ќе се кренете и ќе станете уште посилни по падот. Кога се соочувате со лоши ситуации во животот, не можете да престанете да се карате.

Познатиот ирски писател Бернард Шо напиша важен цитат во кој може да се најде секој од нас – запомнете ги овие зборови во тешките моменти: „Човекот е како глина: кога гори, се стврднува“.

Можеби животот е континуиран процес на наше „горење“. Од ден на ден поминуваме низ нови тестови, но не смееме да заборавиме – после нив стануваме посилни. Има ситуации кога човек свесно навлегува во проблемот и во процесот на „горење“. На пример, тој избира за себе нов и тежок тип на активност. Или си поставува огромни цели за кои сега нема време или ресурси. Во овој случај, лицето може да очекува да изгори. Сепак, се обидовме, ризикувавме и тука не е крајот – одиме напред кон остварување на нашите соништа.

Има ситуации кога воопшто не планирал да изгори, но се случило. На пример, кога некој близок не изневери или ќе се случи животна трагедија. Тоа е ситуација кога пропаѓаат сите планови и ја губиме силата што не трогна. Во такви моменти, тешко е да се ужива во животот и да се биде благодарен за овие околности. Сепак, важно е да се биде свесен за лекциите што ги носи оваа ситуација со себе:

– Треба подобро да ги запознаеме луѓето
– Најдовме сила да го преживееме
– Ја надминавме оваа тешка делница од патот, но сега е полесно и знаеме какви грешки повеќе нема да правиме.

Со секој удар на судбината стануваме посилни. Така се создава нашата личност, какви сме сега. Во вистинскиот момент, човекот има моќ да ги открие во себе ресурсите што ќе му помогнат да се справи со ситуацијата. Човекот се навраќа на низа настани од минатото и со изненадување сфаќа дека тој самиот поминал низ сето ова, го надминал. „Биди како глина“, менувај се со епизодата во текот на животот, а кога ќе изгориш, стануваш уште поцврст, поупорен, посилен. Никогаш не се сожалувајте и не жалете се за се и секого. Наместо тоа, сфатете колку сте силни и колку силни можете да бидете. Сè што е лошо денес утре ќе се случи само вчера!

Прегледи:
400
Објавено на:
27.11.2021