Категории

Чудата на природата – Школка се закопува во песок и потоа прави нешто неверојатно

Секој ден на Интернет, гледаме секакви животни кои стануваат витални, но тоа ретко се случуваше со школки.

Сепак, џиновската школка од редот на siliqua patula доживеа планетарна популарност благодарение на видеото што го видоа над 18,8 милиони луѓе само на Фејсбук. Видеото, кое не е за оние со послаб стомак, покажува дека лушпата се закопува во песок со неверојатна мускулна работа, за на крај да го исфрли вишокот преку дупка во нејзиното тело. Но, што навистина се случува овде?

Анет Хосои, професор на универзитетот МИТ, за Вашингтон пост изјави дека овој вид, пацифичка школка, е познат по својата неверојатна способност да копа до песок до 60 см, иако нема ниту екстремитети, ниту канџи. Ова го постигнува со релаксирање на мускулите во песок, со цел да се отвори оклопот и да се турка задниот дел надолу. Сепак, копањето не завршува тука бидејќи овие мекотели се во состојба цврстиот песок да го претворат во жив песок благодарение на процесот познат како флуидизација. Откако „ногата“ ќе ја допре земјата, лушпата се собира и песокот околу него се меша со вода, што овозможува понатамошно нуркање.

Сето ова се случува многу брзо, така што птицата не може да ја зграби од воздух или уште полошо, исушете ја на сонце.

Прегледи:
100
Објавено на:
25.03.2021