Категории

Чудо на природата: Тровантс – „живите камења“ во Романија кои дишат, се движат а можат дури и да се размножуваат

Во градот Костести има чудни карпи наречени „живи камења“ кои се локално познати како Тровантс. Оние чудни, чудни карпи изгледаат скоро како да се во холивудски филм; тие можат да растат и да се размножуваат и суштински да се движат.

Тровантите, „живи камења“, се направени од камено јадро, но нивните надворешни слоеви се направени од еден вид песок, кој се формира околу внатрешното јадро, дејствувајќи како школка. Нивната надворешна обвивка предизвикува камењата во суштина да растат. Нивното име потекнува од германските зборови Sandstein Konkretion, што значи песок бетон или цементен песок. Овие камења можат да пораснат до големина од неколку милиметри, но со дијаметар од дури десет метри. Поради нивната способност да „растат“, овие геолошки изроди се нарекуваат „живи камења“, иако различни луѓе ги нарекуваат со различни имиња. Во Романија, камењата се нарекуваат Тровантс, што е поим измислен од натуралистот Гх. М. Мургоци, во своето дело „Терциерно во Олтенија“, каде се повикува на чудни геолошки карактеристики.

Долго време, истражувачите се обидувале да демистифицираат „живи камења“ способни за автономно движење. Се појавија многу различни верзии, па дури една тврди дека Тровантс е „силиконска форма на живот“. Исто така е можно тие да се свесни. Некои научници дури тврдат дека Тровантс е во состојба да дише, секако многу бавно – еден здив трае од три дена до две недели. „живите камења“ имаат дури и еден вид пулс, но може да се открие само со помош на супер чувствителна опрема. Се покажа дека овие чудни камења се способни да се движат, иако само околу 2,5 мм за две недели.

Целото „село“ на Тровантс е пронајдено во Романија. Сите тие имаат кружна, поедноставена форма. Локалните жители тврдат дека „живите камења“ се дури и способни за репродукција. Првично, мал израсток се појавува на површината на каменот. Расте и расте сè додека не падне од каменот “мајка”. Новиот камен е целосно одделен и почнува да расте побрзо. Активниот раст е повидлив веднаш по дождот.