Категории

ЧУДО ВО ВСЕЛЕНАТА: За прв пат забележана светлина од другата страна на црната дупка

Британскиот “Independent” денеска пренесува дека за прв пат во историјата, научниците забележале светлина од другата страна на црната дупка.

Таквото откритие не само што изгледа тешко, туку изгледа и невозможно, со оглед на тоа дека црните дупки „јадат“ с everything што им се приближува, вклучувајќи ја и светлината. Сепак, ова беше можно благодарение на фактот дека најновата студија користеше необичен ефект каде светлината еруптира околу црна дупка, за да можат научниците да видат што има од другата страна. Откритието дојде откако научниците ги испитуваа Х-зраците исфрлени во вселената од супермасивна црна дупка лоцирана во центарот на друга галаксија, оддалечена околу 800 милиони светлосни години.

Х-зраците имаа невообичаена шема-по светлите, сјајни Х-зраци, се појавија помали, а подоцнежните имаа различни бои.

Се чинеше дека Х-зраците се насочени од другата страна на црната дупка, забележа лекарот за астрономија Ден Стенкинс од Универзитетот Стенфорд во Калифорнија. Бидејќи црните дупки ја уништуваат светлината, Вилкинс објаснува дека секоја светлина што влегува во црна дупка не излегува од неа, па затоа не треба да гледаме што се крие зад црната дупка.

Меѓутоа, „Idepindent“ наведува дека ова е поинаква, помалку позната карактеристика на црните дупки, што покажало дека рентген зраците може да се видат, а Вилкинс додава: „Причината поради која можеме да видиме светлина е затоа што црните дупки го нарушуваат просторот, извртувајќи магнетни полиња околу него“. Постоењето на светлина од другата страна на црната дупка беше предвидено со теоријата на релативноста на Ајнштајн, но тоа никогаш не се случило досега и ова е првпат светлина да се види зад црна дупка.

Прегледи:
291
Објавено на:
11.08.2021