Да бидеш добар човек не значи да прифаќаш сѐ

Ти можеш да бидеш добар човек и да кажеш „Не! Тоа не е во ред!“

Да се биде добар човек не значи колку страдање можеш да поднесеш молчејки само поради среќата на другите луѓе.
Ти можеш да бидеш најљубезниот и најнежниот човек и сепак да кажеш „Не! Немам време/енергија за да ти помогнам околу тоа.“
Ти можеш да бидеш добар човек и сепак да кажеш „Тоа прави да се чувствувам непријатно, те молам немој.“
Ти можеш да бидеш добар човек и сепак да кажеш „Не се согласувам со тебе, еве зошто..“
Ти можеш да бидеш добар човек и да кажеш „Не! Тоа не е во ред!“
Да бидеш добар човек значи да се однесуваш кон другите луѓе со љубезност и почит, а не да бидеш жив еквивалент на патосница пред вратата која секој може да ја гази.
Коментари

[fbcomments]