Категории

Далеку од бајка – Мрачната вистина за реалната Снежана по која е напишана познататата бајка

Целиот свет ја знае приказната за Снежана, убавица, принц, злобна маќеа, отровно јаболко, џуџиња.  По филмот на Дизни од 1937 година, оваа бајка ги разубави детствата на генерации деца, но малкумина знаат дека браќата Грим веројатно ја напишале оригиналната приказна според судбината на вистинска принцеза.

„Снежана“ (позната и како „Снежана и седумте џуџиња“ или „Снежана“) првично е германска бајка. Браќата Грим го објавија во 1812 година во првото издание на нивната колекција „Детски и домашни бајки“. Оттогаш, неколку пати беше менувана за да се добие конечна верзија во 1854 година, пишува „Историски забавувач“. Оттогаш па до денес, многу истражувачи теоретизираа за тоа дали бајката се базира на вистински настани, т.е. личности. Денес, најприфатената теорија е таа на германскиот историчар Екхард Сандер, која ја објави во 1994 година во книгата „Schneewittchen: Märchen oder Wahrheit?“. („Снежана: Бајка или вистина?“).

Убавицата загина како жртва на судска интрига
Според Сандер, ликот на Снежана се базира на ликот на грофицата Маргарет фон Валдек. Маргарет беше ќерка на грофот Филип IV, роден во 1533 година и широко позната по својата убавина. Маргарет била само девојка кога нејзиниот татко, вдовец, се оженил повторно. Поради несогласувањето со нејзината маќеа, Маргарет беше испратена да живее во малиот рударски град Валдек во северозападна Германија.
Кога имала 16 години, нејзиниот татко Маргарет ја испратил во Брисел, на дворот на Марија од Унгарија, која беше владетел на Холандија и сестра на шпанскиот крал и император на Светото римско царство, Карл V. Убавицата веднаш го привлече вниманието на дворјаните и многумина се бореа за нејзината наклонетост, но таа се вљуби, ни помалку ни повеќе, отколку во престолонаследникот, синот на Чарлс, принцот Филип. Наводно, тој не бил имун ниту на убавата принцеза, а набргу откако се запознале избила романса.

За жал, приказната немаше среќен крај. Маргарет/Снежана не заврши кај принцот, но почина од мистериозна болест на 21 година. Наводно, таа била отруена и била жртва на судски интриги од некој кој не ја сакал можноста таа да стане кралица на Шпанија.
Иако оваа приказна никогаш не е докажана, едно е сигурно – маќеата не стоела зад заговорот бидејќи во 1554 година, кога починала Маргарет, и таа одамна починала.
Постои уште една сличност со бајката. Имено, во рудниците управувани од нејзиниот татко, претежно работеле деца, па тоа можело да биде инспирација за џуџињата споменати во бајката. Како и во приказната, овие деца копаа цел ден во рудниците и живееја во заеднички куќи направени специјално за нив.

Некоја друга Снежана
Друга историска личност е можна инспирација за бајката за Снежана – Марија Софија фон Ертал. Живеела во Германија во 18 век и била ќерка на земјопоседникот принцот Филип Кристофер фон Ертал. По смртта на нејзината мајка, таткото се оженил повторно со грофицата Клаудија Елизабет Марија фон Венинген. Се шпекулираше дека таа не може да ги поднесе децата на нејзиниот сопруг од првиот брак и дека покажувала посебна нетрпеливост кон Марија. Сепак, дури и Марија да била убава, во историските извори денес не се споменува тоа и нема запис за тоа како починала. Нејзиниот гроб беше пронајден дури во 2019 година.

Сепак, постојат сличности со бајката! Недалеку од замокот во Лора, каде што живееше семејството, има влезови во средновековните мини. Овие отвори се толку мали што само деца или џуџиња можеа да влезат во нив. Освен ова, постои и друга врска. Денес, замокот е музеј, и секој што ќе го посети може да го види познатото „магично огледало“. Таткото на Мери и го купил на својата втора сопруга, а на неговата рамка сè уште има читливи натписи – „Само -убие“ и „Таа е убава како светлина“.

Прегледи:
418
Објавено на:
18.03.2021