Категории

Дали доколку имате повеќе секс навистина ве прави да изгледате помлади

Деновиве се чини дека има нов производ за убавина и тренд кој го погодува светот и е насекаде каде што ќе погледнеме. Сите се обидуваме да ја пронајдеме фонтаната на младоста и да водиме избалансиран живот, а ова вклучува здрав сексуален живот.

Токму така, придобивките од сексот можат:

  1. да ни помогнат да бидеме поздрави,
  2. да изгледаме помлади,
  3. да спречиме појава на акни,
  4. да ги намалиме стресот и вознемиреноста 
  5. да ја зајакнеме самодовербата.  

Плус, сексот има психички, физички и емоционални придобивки. Според наше мислење, ќе дојде ден кога нема да мора да го купуваме секој нов крем за лице и додаток што ќе се појави на пазарот – можеме само да имаме секс за да изгледаме млади.

Колку секс треба да имаме за да ги постигнеме овие резултати, прашувате? Д-р Дејвид Викс, британски консултант и клинички психолог, откри во едно од неговите студии дека паровите кои имале секс три пати неделно изгледале до 10 години помлади од нивната хронолошка возраст. Делумно тоа може да биде затоа што сексот ослободува „се чувствува добро“ хормон, наречен серотонин.

Сексот може да го зајакне нашиот имунолошки систем и да ја подобри циркулацијата на крвта, давајќи ни го таканаречениот „светлосен сјај“. Д-р Викс исто така посочува дека паровите кои имаат чест секс, исто така, сакаат да останат во форма и да се обидат да изгледаат добро за своите партнери.

Да се чувствуваме физички добро може да има и позитивно влијание врз нивото на самодоверба. Да имате сексуални односи два пати неделно значи дека сте нешто физички активни. Сексот бара да ги користите вашите мускули, го зголемува срцевиот ритам и ослободува човечки хормони за раст кај жените, што може да помогне во зајакнување на мускулната маса. Физичките аспекти на сексуалната активност се одлични за да изгледаме (и да се чувствуваме) помлади и посилни.

Исто така, сексот може да го балансира нивото на вашиот хормон, помагајќи да ја одржите кожата чиста од акни. Тие исто така споделуваат дека односот два пати неделно го зголемува нивото на антитело наречено имуноглобин, кое има позитивно влијание врз вашиот имунолошки систем. Дополнително, сексот може да помогне во борбата против воспаленија и инфекции предизвикани од акни бактерии кои се вгнездени во запушени пори. Значи, во суштина, можете да ја зајакнете интимната врска и да промовирате здрав изглед на кожата – сè во еден момент.

Д-р Викс исто така верува дека придобивките од сексот за намалување на стресот ги прават луѓето да изгледаат помлади. Стресот е голем придонесувач за предвремено стареење.

 

Прегледи:
568
Објавено на:
18.09.2020