Дали е навистина важно да се користи шампон без силикони?

Силиконите обично се додаваат во производите за нега на коса за да се затворат кутикулите на косата, правејќи ја косата помека.

Звучи добро, зар не? Да, но проблемот е во тоа што премногу производи на основа на силикон можат да се забележат на вашата коса. Кога станува збор за силиконот, важно е да знаете кога и како да ги користите.

 

Во шампони? Не, ова е производ што без сомнение не треба да содржи силикон. Единствената работа на шампонот е да ја измие косата. Со масирањето на силиконот во скалпот може да им наштетите на фоликулите на косата. Не само што силиконот ја оптеретува косата, туку и ја мрси и на крајот пречи во здравиот раст на косата. Меѓутоа, кога станува збор за производ за стилизирање на косата, ова е сосема друга приказна. Во овие производи се дозволени силикони, бидејќи овие производи не доаѓаат во контакт со скалпот и се мијат со следното шампонирање.
Коментари

[fbcomments]