Дали е неопходна и дневна и ноќна крема за лице ? Кои се нивните разлики ?

Во светот на огромен број на призводи кои се повеќенаменски, се поставува прашањето :

Зошто и понатаму се потенцира употреба на две креми за лице ?

Доколку спаѓате во жените кои си го поставиле истото прашање, дали се потребни баш две креми, одговорот е ДА. Првиот и наједноставен одговор е тоа што дневниот крем за лице мора да содржи SPF, додека кај ноќниот нема потреба да има заштита од сонце. Се разбира, тоа не е единствената разлика.

Дневниот крем има побогата текстура, бидејќи се бори против ветерот, на него се нанесува шминка, и врз сето тоа неопходно е да се нанеси – за да кожата функционира нормално.

Ноќниот крем може да се комбинира со масло, или да се нанеси само масло, а целта е да се обноват келиите. Ноќните креми со ретинол со борат против брчките, а доколку овој состав го користите преку ден, може да дојде до пигментација.Исто така, ноќните креми имаат полесна текстура.

Дојдовме со заклучок дека дневните креми се користат за да ја заштитат кожата, а ноќните за да ја обноват.
Коментари

коментари