Категории

Дали е вистина дека левичарите се попаметни?

Постојат многу интересни факти за луѓето кои најчесто ја користат левата рака: само 12 проценти од нив се во светот, повеќе се склони кон алергии и мигрена, почесто се алкохоличари, подоцна влегуваат во пубертет.. Но, што е со интелигенцијата?

Постои широко распространето мислење низ целиот свет дека луѓето чија доминантна рака е левата се попаметни од луѓето што пишуваат со десна рака. Ова верување се шири толку долго што научниците исто така одлучија да придонесат во дебатата за тоа кој е поинтелигентен и дали левораките и десничарите имаат врска со коефициентот на интелигенција.

Сепак, има многу истражувања, и има многу заклучоци, кои честопати не се совпаѓаат. Така, една студија објавена во 2010 година во „Дневникот на меѓународното невропсихолошко друштво“ покажа дека десните луѓе се малку подобри во когнитивните тестови , додека студијата од 2015 година. се појави во списанието „Невролошки и био-бихевиорални испитувања“ и во примерок од 16.000 луѓе откри дека нема докази дека левораките или десничарите имаат повисок коефициент на интелигенција, но и две интересни работи: таа ментална ретардацијата е почеста кај левучарите и дека особено надарените луѓе се повеќе левучари!

Постојат многу студии кои откриле дека луѓето кои повеќе ја користат левата рака се поинтелигентни. Во еден тест во Индија во 2007 година, деснораките имаа повеќе време на располагање, а левораките имаа подобри резултати, се вели во студијата објавена во Дневникот на индиската академија за применета психологија.

5 причини зошто леваците се поздрави

Интересни се и наодите на британските научници, кои во 2019 година анализираа податоци од 400.000 луѓе и заклучија дека постои генетска разлика помеѓу оние чија лева или десна рака е доминантна. Експертите од Оксфорд тогаш објаснија во весникот „Мозок“ дека кај левичарите, левата и десната хемисфера се подобро поврзани и координирани во деловите што влијаат на јазикот, што укажува дека тие имаат подобри јазични вештини.

Значи, иако „светот припаѓа на десницата“, како што често се вели, научните истражувања сепак се наведнуваат малку налево.

Прегледи:
68
Објавено на:
02.10.2021