Категории

Дали кучињата можат да се инфицираат и да пренесуваат коронавирус?

Сè уште не знаеме многу за новиот вирус Корона или КОВИД-19.

Болеста предизвикува кај луѓето симптоми слични на грип, вклучувајќи треска, кашлица и останување без здив. Најранливи популации се старите лица и лица со претходни белодробни и срцеви заболувања, но болеста се манифестира и напредуваа на непредвидливи начини. Бидејќи е многу ново, луѓето не се имуни на корона вирусот, а лекарите сè уште проучуваат како се однесува во човечкото тело и како најдобро да се лекува. Според експертите, најдобра одбрана од вирусот е социјално растојание и темелно миење на рацете.

Но, дали нашите миленици можат да бидат заразени со корона вирус и да го пренесат вирусот?

Ветеринарите велат дека нашите миленици не можат да бидат заразени со вирусот. „Иако досега е пријавен еден случај на заразено куче во Хонг Конг, нема докази дека куче, мачка или кое било друго милениче можат да го пренесат коронавирусот. Короната вирусот се пренесува со кашлање, кивање или говор. За да се заштитите, мијте ги рацете често и темелно “, велат од Светската здравствена организација. Ветеринарите веруваат дека кучињата не можат да го добијат коронавирусот.