Категории

Дали се наоѓате во животна криза – Совети како да се ослободите од маѓепсаниот круг

Големите животни промени нè поттикнуваат да растеме и да ги подобриме нашите вештини, но предизвикуваат и стрес. Без разлика дали се работи за добар или лош настан, ситуациите кои драстично ги менуваат нашите навики и ритам на живот доведуваат до зголемен стрес и ментална нерамнотежа.

Ситуации како што се преселување, брак, нова работа, развод, раѓање на дете – сето тоа нè поттикнува брзо да се промениме, да бараме нови социјални контакти и да формираме поинаков поглед на светот. Човекот е приспособливо суштество, но на некои луѓе им треба малку повеќе време да се прилагодат на новата улога.

После вакви ситуации, стресни и брзи промени и емоционални изгореници, постои ризик од животна криза. Еве ги знаците дека се наоѓате во животна криза:

1. Старите соништа повеќе не носат радост, чувствувате апатија, беспомошност и не сте подготвени да фантазирате за иднината. Лкао се откажуваш од остварување на твојот сон без воопшто да се трудиш.

2. Ненадејни промени во расположението – од плачење до смеа. Од минута во минута, вашата емоционална состојба и однесување се менуваат, како хормоните да го контролираат целото ваше тело и ум.

3. Ја изгубивте поранешната самодоверба, поради некоја причина е тешко да се изразите, да ги браните своите желби, да се натпреварувате со другите.

4. Стариот распоред на активности ви стана тежок. Тешко е да се концентрирате на домашните задачи, ја губите нишката на разговор, неколку пати го препрочитувате планот на обврските. Вашето внимание е расеано, а останатото не е задоволително.

5. Сè повеќе ве обзема носталгија за старите времиња, кога смеата беше погласна, луѓето беа пољубезни, храната беше повкусна, сонцето беше посветло, а постапките беа искрени. Постојано се враќате во минатото со вашите мисли.

6. Ви се чини дека луѓето околу вас се многукратно поуспешни од вас. Наместо да размислувате за вашите достигнувања, вие сте фокусирани на неуспех.

7. Стресот влијае на вашата исхрана: или воопшто немате апетит или сте склони кон прејадување.

8. Се појавуваат нарушувања на сонот, или спиете предолго и не можете да ги отворите очите наутро или се борите со несоницата.

9. Купувате непотребни работи на кои трошите пари. На тој начин за момент се чувствувате подобро, но ова е само илузија. Нерационалното купување не е решение.

10. Постојано се сеќавате на луѓето од минатото – повторно се сеќавате на старите колеги, пријатели, ги повикувате поранешните љубови, очајно се прилепувате за времето кое не може да се врати.

11. Светот изгледа суров и неправеден, ви треба поддршка и љубов, но се убедувате себеси дека вашите најблиски не се грижат за вашата благосостојба.

12. Полни сте со страв од неизвесна иднина. Не знаете каде да одите понатаму, што да очекувате од животот? Неизвесноста и претераната драматизација на настаните ве исфрлаат од рамнотежа, ве принудуваат да се криете од новите можности.

Како да се излезе од кризата?

За почеток, дозволете си пауза – одморете, направете дигитална детоксикација и исклучете се од сите мрежи, прекинете ја комуникацијата и само останете сами со вашите мисли. Спијте доволно, опуштете се, размислете за вашиот живот, најдете цели што ве инспирираат. Зошто падна во овој маѓепсан круг? Што ве вовлече од минатиот живот во криза и не ви дозволи да вдишете свежа енергија и да продолжите напред? Не го потиснувајте тажниот страв или која било друга емоција, соочувајте се со проблеми и обидете се да направите план за излез од кризата. Создадете нова слика за себе, поставете нови цели и почнете да преземате акција. Не ги одложувајте можностите и не пропуштајте можности, ценете го времето што го имате и не плашете се да го промените вашиот живот. Можете да го направите сето тоа.

Доколку имате потешкотии со менталното здравје, мотивацијата и емоциите, најдобро е да се консултирате со специјалист како психолог или психотерапевт.

Прегледи:
88
Објавено на:
24.11.2021