Категории

Дали се соочувате со емотивна блокада и како да се ослободите од неа

Емоционалната блокада настанува кога не ги изразуваме емоциите на здрав начин. Здравите емоции треба да течат слободно, без репресија, без клуч, без закопување во себе. Сите емоции, дури и оние непријатните како страв, тага, гнев, омраза, но и љубов и среќа, треба да се ослободат и јасно да се изразат.

Кога ги блокираме нашите емоции, ги туркаме во нашата потсвест и тие се размножуваат таму и не спречуваат да одиме напред. Тука доаѓа емоционалната блокада, скриена бариера која не спречува да го реализираме потенцијалот во нашите животи. Еве 7 знаци дека имате емоционална блокада:

1. Постојан замор и депресија – Потребна е огромна количина на енергија за да ги задржите емоциите длабоко закопани во вашата потсвест. Можеби не сте свесни дека го правите тоа, но вашето тело сигурно е. Ако немате причина постојано да се чувствувате уморни,

2. Преправајте се дека проблемот не постои – Отфрлањето на проблемот што ве мачи и преправајќи се дека не е важно е јасен показател за емоционална блокада. Погледнете го проблемот што се случува, обидете се да најдете решение, бидејќи игнорирањето само го влошува.

3. Постојано им угодувате на другите луѓе и ги занемарувате вашите потреби – Во наша природа е да им помагаме на другите, но кога тоа е штетно за сопственото здравје, мора да се запрашаме зошто продолжуваме да го правиме тоа. Ако откриете дека постојано се согласувате со барањата, мора да направите чекор назад и да престанете да ги ветувате вашите услуги. Особено ако се запоставивте себеси.

4. Имате нереално високи очекувања – Доколку постојано си поставувате превисоки цели, имате речиси нереални амбиции и не знаете како да ги исполните очекувањата кои самите си ги поставувате, можна е емоционална блокада. Тоа е придружено со прекумерна самокритика, чувство на исцрпеност и занемарување на своите потреби поради постојаната трка по целта.

5. Не можете да престанете да мислите на вашата мината врска – Ако сте постојано фокусирани на поранешниот партнер, секогаш следете го на социјалните мрежи, мора да знаете сè за него, не можете да престанете да мислите на него, дури и иако помина долго време од раскинувањето – можна е емоционална блокада. Се отстранува само кога ќе го преболите и ќе одлучите дека минатото е зад вас и дека вреди да продолжите понатаму.

6. Постојано одложувате – Дали имате неколку недовршени проекти? Дали ви се потребни јасни рокови пред да завршите некоја задача? Дали утре е секогаш најдобро време да се започне нешто? Внимавајте на работите за кои најмногу одложувате, тоа може да биде причина за вашето незадоволство. Направете стратегија за тоа што треба да се промени за да бидете помотивирани.

7. Јадете и пиете повеќе – За да го игнорираат емоционалниот блок, некои луѓе се обидуваат да го отфрлат со јадење или пиење повеќе. Тоа може да доведе до летаргија што ја спомнавме на почетокот, а може да биде и поттик за депресивно расположение – негативно влијае и на физичкото и на психичкото здравје. Со прекумерна конзумација на храна или пијалоци ги потиснуваме емоциите (емоционално прејадување) кои не сакаме да ги чувствуваме и уште повеќе ги потиснуваме. Ако го забележите тоа кај себе, обидете се да вежбате. Научно е докажано дека физичката активност поволно влијае на менталното здравје и помага да се ослободите од стресот.