Категории

Дали сте алергични на мачки? Оваа мачка сигурно ќе можете да ја галите

Една од необичните технолошки иновации изложени оваа година на саемот за технологија ИФА во Берлин е перницата за галење Qoobo од јапонската роботска компанија Jukai Engineering.

„Qoobo е терапевтски робот во форма на перница со опашка“, велат од компанијата, додавајќи дека перницата повремено ќе се разбуди и ќе ве поздрави.
Иако е дизајниран како забавен производ, Qoobo има сериозна цел да им помогне на луѓето со алергии или ограничени простори во нивните домови со тоа што ќе им даде изглед на животно или барем на нејзините задни половини.

Изложена на саемот каде што се истакнуваат јапонските иновации, перницата се оживува и започнува да ја мавта опашката кога некој ќе ја погали.
„Преку проби и грешки, дојдовме до производ кој имитира сложени движења на опашката на мачка“, велат производителите.