Категории

Дали сте депресивни или само под стрес – Како да се преиспитате себеси и да откриете

Стресот и депресијата можат да изгледаат многу слично. Чувствата во двата услови се слични.

Некои од вообичаените симптоми вклучуваат проблеми со спиење, храна, концентрација и расположение, како и тешкотии во извршувањето на секојдневните задачи.

Физички, постои многу преклопување помеѓу стресот и депресијата, бидејќи и двата влијаат на имунолошкиот систем, што доведува до зголемување на одредени параметри на воспаление. За пациентите со депресија, промените во нивниот мозок се слични на оние забележани во хроничен стрес, а хроничниот стрес, доколку не се лекува, може да доведе до депресија.

На пример, возрасните кои имале некои многу лоши искуства во текот на детството, што подоцна резултирало со токсичен стрес, имаат многу поголема веројатност да развијат депресија.

„Биологијата не е иста, но тие имаат многу заедничко“, рече Филип Мускин, професор по психијатрија на Универзитетот Колумбија.

Како правиш разлика помеѓу стресот и депресијата?

Стресот е фаза
Кога станува збор за стресот во врска со депресијата, постојат изразени разлики, особено кога станува збор за ефективни опции за третман. Една од основните разлики помеѓу стресот и депресијата е дека стресот може да дојде и да си оди.

– Стресот е нешто што е фаза за повеќето луѓе. Имавте стресен период и излеговте од него. Депресијата не е таква. Депресијата кај некои луѓе трае со години. Кај некои може спонтано да се намали, но не и во сите – вели Маскин.

На пример, ако се случи нешто позитивно, велат пријателите или блиските доаѓаат во посета, стресната личност ќе може да се чувствува среќна во тој момент, но стресот веројатно ќе се врати кога ќе замине. Депресивната личност нема да може да се чувствува среќна во кое било време, дури и кога знае дека треба.

– Ако можете да се вратите од работа и да бидете исполнети со позитивна енергија дома, тогаш тоа не е клиничка депресија, вели психологот Шерил Циглер.

Значи, што е третман со стрес? Мускин советува да го намалиме нивото на стрес со мерки како што се вежбање, медитација и грижа за себе, како и избегнување на извори на стрес.

Депресијата е болест
За депресивна личност, иако споменатите начини за намалување на стресот можат да помогнат, тие нема да се излечат.

– Во одредени фази на депресија, ништо друго освен лекови нема да помогне – тврди Маскин.

Депресијата е во основа болест на мозокот. Исто како што третираме инфекција со антибиотици, депресијата честопати бара лекови. За некој со тешка депресија, нема да помогнат никакви мотивациони реченици, како и осуда. Наместо тоа, на луѓето со депресија им е потребен медицински третман. Мускин вели дека депресијата не се разликува од која било друга болест, таа е едноставно медицинска болест како и секоја друга.

Без разлика дали сте под стрес или сте депресивни, најважно е да знаете дека помошта е достапна и дека може да биде и подобра. За стресот, ова вклучува намалување на изворот на стрес и изнаоѓање начини за справување. Во депресија, ова вклучува третман, како што се терапија и лекови.

Без оглед кое решение е правилно, знајте дека постои и дека преземањето на првиот чекор во барањето помош е можеби најважното од сите.

Прегледи:
89
Објавено на:
23.07.2021