Категории

Дали сте личност која сака кучиња или мачки – Што тоа открива за вас

Дуелот меѓу „љубители на кучиња“ и „љубители на мачки“ е во тек, а спроведени се и голем број студии на оваа тема. Иако многу работи ги разделуваат, има нешто што ги обединува обете страни – љубителите на кучиња и љубителите на мачки сакаат животни.

Истражувањата покажаа дека постојат некои главни карактеристики кои се разликуваат помеѓу љубителите на кучиња и љубителите на мачки. Значи, изборот на домашно милениче сепак до одреден степен ја одразува личноста на самиот сопственик. Па, да видиме кои се овие карактеристики:
Во анкетите дизајнирани да откријат особини на личноста, според одговорите на поставените прашања, луѓето чие милениче е куче откриле дека се 11% посовесни од луѓето кои поседуваат мачки. Љубителите на кучиња се карактеризираат со самодисциплина, силно чувство на должност и имаат постојана тенденција да бидат „планери“.

ЉУБИТЕЛИ НА КУЧИЊА

Екстровертни
Љубителите на кучиња се 15% повеќе екстровертни отколку thanубителите на мачки. Тие секогаш го „грабнуваат денот“, полни се со енергија, зрачат со ентузијазам, позитивни се и многу полесно стапуваат во контакт со други луѓе.

Пријатни 
Според истражувањето, ако сте љубител на кучиња, веројатно ќе бидете пријатна личност отколку љубител на мачки. Пријатните луѓе имаат тенденција да веруваат полесно, влегуваат во социјални односи побрзо и се kindубезни во повеќето ситуации.

Желни за љубов
Кучињата даваат љубов 100% од времето, тие секогаш сакаат! Секој ден е најсреќен ден во животот на кучето, тој секогаш ќе чека на вратата да се вратите дома, ќе скока од среќа кога ќе ве види. Не е залудно речено дека кучето е најдобар пријател на човекот – тој обезбедува безрезервна доза на ofубов во секое време. Со куче, скоро е невозможно да се чувствувате осамено.

Комуникативни
Бидејќи го носат кучето на прошетка секој ден, застанувајќи со другите сопственици на кучиња, loversубителите на кучиња се покомуникативни. Затоа, тие имаат помала вознемиреност во изведбата пред повеќе луѓе, ги покажуваат своите желби послободно и што е многу важно – многу полесно ги решаваат проблемите преку комуникација.

ЉУБИТЕЛИ НА МАЧКИ

Нежни
Мачките е потешко да се освојат од кучињата и треба да се вложи многу време додека мачката не добие доверба во личноста. Љубителиот на мачки ќе покаже многу наклонетост кон своето милениче, но и кон луѓето околу него. Исто така, за возврат, тие сакаат внимание од своето милениче и нивните пријатели.

Независен и внимателен
Луѓето често избираат домашни миленици во однос на нивната личност. Мачките се независни и претпазливи суштества, а нивните сопственици се независни, самоуверени и чувствителни. Тие сакаат самотија и поминуваат многу време со себе. На нив е многу потешко да влезат во нови врски затоа што се многу претпазливи и скептични.

Отворен ум
Ова е уште една одлика што ја имаат љубителите на мачки. Како што веќе беше кажано, мачките се независни суштества, затоа е потребно разбирање за сè што имаат намера. Љубителите на мачки сакаат уметност и апстракција, поради што тие честопати не се разбрани.

Склони кон нервоза и анксиозно растројство
Љубителите на мачки се почувствителни од љубителите на кучиња. Кога ќе се појават проблеми, тие се повлекуваат, што дополнително ги комплицира. Тие често се под стрес и имаат тенденција да бидат вознемирени.

Тие претпочитаат осаменост
Исто како и мачките, нивните сопственици сакаат осаменост. За разлика од сопствениците на кучиња, кои ќе изберат да живеат со сопругот или семејството во куќата, сопствениците на мачки ќе изберат да живеат сами во станот. Сите сме слушнале за осамени баби со мачки, и познатата фраза „да остариш сам со мачки“.

Истражувањата покажаа дека многу поголем процент на луѓе сакаат кучиња наспроти оние кои сакаат мачки. Околу 75% од населението претпочита куче како домашно милениче додека околу 18% ќе посака тоа да биде мачка. Дали сте cat или dog person?

Прегледи:
333
Објавено на:
09.05.2021