Категории

Дали сте вистински заљубени или само емоционално зависни од нечие внимание?

Љубовта е моќна сила која не движи, ги исполнува нашите срца и е важна во животот на секој од нас. Сепак, под налетот на страста и импулсивните емоции, големите очекувања, често забораваме што е вистинска љубов. Вистинската љубов е онаа што нè поттикнува да се развиваме, нè поддржува да бидеме свои, верни на себе и да го развиваме својот потенцијал.

Не прави среќни и исполнети, ни дава прекрасни емоции, но кога сме во таква врска не се губиме себеси, туку повеќе се поврзуваме со своето битие, а со тоа и со партнерот. Многу луѓе ја бараат својата „совршена половина“, но таа не постои, бидејќи вие сте цели – вие сте автентична личност на која не и треба „половина“ за решавање проблеми и подобар живот, туку потребен ви е партнер со кој расте и освојува нови хоризонти на животот и љубовта.

Оваа врска не е и не може секогаш да биде апсолутно совршена, има подеми и падови, моменти на среќа и тага, но реално е кога останувате заедно и покрај препреките и учите од нив. Значи, пред да стапите во врска, прво мора да се запознаете себеси и да се разберете себеси. Набљудувајте, на пример, како се однесувате ако се случи нешто непријатно. Дали сакате веднаш да одите и да го споделите со вашата сакана? Или, напротив, сакате да бидете свои, да размислите сами, да се соочите со проблемот, а потоа да се консултирате со саканата личност?

Ако се најдете во првата ситуација, тогаш вашата љубов може да се претвори во зависност, каде поради позитивните емоции ќе го зграпчите саканиот и ќе ги црпите неговите ресурси од стравот од осаменост. А ако е поинаква ситуација, тогаш сте во склад со своето битие, независни сте, но и отворени за советите и ставовите на саканата личност. Тогаш вашата љубов е манифестација на зрелост, поврзаност и благосостојба.

Познатиот руски психолог Михаил Лабковски јасно направи разлика помеѓу љубовта и емоционалната зависност – еве како можеме да го видиме тоа:

“Како да разликувате силна љубов од емоционална зависност? Многу е едноставно: ако сакате, се чувствувате добро и во исто време автономни. Но, ако сте зависни, точно е спротивното. Се чувствувате лошо и не можете да си го замислите животот без оваа личност“. – истакна Михаил Лабковски.

Важно е да се напомене дека емоционалната зависност секогаш се заснова на очекувањето дека сè треба да биде одлично не само денес, туку и утре. Од друга страна, љубовта нема мали или големи очекувања – со нетрпение го очекува она што моментално го има – сега и овде.

Прегледи:
430
Објавено на:
15.02.2022