Категории

Дали сте вистински заљубени или сте само емоционално зависни?

Љубовта е моќна сила која не движи, ги исполнува нашите срца и е важна во животот на секој од нас. Меѓутоа, под налетот на страста и импулсивните емоции, високите очекувања и стереотипите, често забораваме што е вистинска љубов.

Вистинската љубов е онаа што нè поттикнува да се развиваме, нè поддржува да бидеме свои, верни на себе и да го развиваме својот потенцијал. Не прави среќни и исполнети, ни дава прекрасни чувства, но кога сме во таква врска не се губиме себеси, туку повеќе се поврзуваме со своето битие, а со тоа и со партнерот.

Многу луѓе ја бараат својата „совршена половина“, но таа не постои, бидејќи вие сте цели – вие сте автентична личност на која не и треба „половина“ за решавање проблеми и подобар живот, туку потребен ви е партнер со кој да расте и да освојува нови хоризонти на животот и љубовта.

Таа врска не е и не може секогаш да биде апсолутно совршена, има подеми и падови, моменти на среќа и тага, но реално е кога останувате заедно и покрај препреките и учите од нив. Значи, пред да стапите во врска, прво мора да се запознаете себеси и да се разберете себеси. Набљудувајте, на пример, како се однесувате ако се случи нешто непријатно. Дали сакате веднаш да одите и да го споделите со вашата сакана? Или, напротив, сакате да останете сами со себе, да размислите сами, да се соочите со проблемот, а потоа да се консултирате со саканата личност?

Ако се најдете во првата ситуација, тогаш вашата љубов може да се претвори во зависност, каде што заради позитивни емоции грабнувате саканата личност и ги црпите неговите ресурси од стравот од осаменост. А ако е поинаква ситуација, тогаш си во склад со своето битие, м, независна си, но и отворена за советите и ставовите на саканата личност. Тогаш вашата љубов треба да биде манифестација на зрелост, поврзаност и благосостојба.

Познатиот руски психолог Михаил Лабковски направи јасна разлика помеѓу љубовта и емоционалната зависност – еве како можеме да го видиме тоа:

“Како да се разликува силната љубов од емоционалната зависност? Многу е едноставно: ако сакаш, се чувствуваш добро и во исто време автономно. Но, ако си зависник, точно е спротивното. Се чувствуваш лошо, но не можеш да си го замислиш своето животот без оваа личност“. – истакна Лабковски.

Важно е да се напомене дека емоционалната зависност секогаш се заснова на очекувањето дека сè треба да биде одлично не само денес, туку и утре. Од друга страна, љубовта нема мали или големи очекувања – тој се радува на она што го има во моментот – сега и овде!

Прегледи:
896
Објавено на:
09.02.2022