Категории

Дали сте жртва на емотивен манипулатор? – Овие знаци се јасен показател

Знаците на емоционална манипулација не се секогаш лесно да се препознаат, особено ако со нив манипулира некој што го сакаме и му веруваме. Манипулацијата со врските најпрво се користи за воспоставување контрола над партнерот, но и за да се направи манипулаторот да се чувствува супериорен.

Најчесто ваквите врски завршуваат насилно, а се повредуваат чувствата на жртвата на манипулација, се нарушува самодовербата, како и општата емоционална и психичка состојба. Затоа е важно навреме да го препознаете емоционалниот манипулатор и да спречите токсична врска. Ова се 3-те знаци кои прво ќе го откријат:

1. Ве тера да се сомневате во сопствената проценка
Gaslighting е најочигледната стратегија што ја користат манипулаторите. Оваа техника се користи во тактички разговори кога манипулаторот се обидува да ја убеди жртвата да верува во неговото мислење и визија, а во исто време да се сомнева во неговото гледиште и проценка. Формирањето сомнежи во нашиот поглед на светот и инстинктите автоматски не прави зависни од манипулаторот и подложни на неговите обиди за контрола. Gaslighting може да се нарече ситуација кога манипулаторот „ве прави луди“ и најчесто го користи за да ги оправда своите грешки, а можеби дури и да ве обвини и да ве убеди дека грешите. Манипулаторите често ги користат слабостите на своите жртви и кај нив предизвикуваат сомнеж за да ги направат ранливи.

2. Страв од напуштање
Повеќето жртви на емоционална манипулација во врските ги игнорираат очигледните знаци на предупредување, бидејќи се плашат дека ќе останат сами. Ова води кон воспоставување токсични и нездрави врски кои негативно влијаат на емоционалното и менталното здравје. Стравот е првиот знак за манипулација и сигнал дека е време да се прекине таквата врска. Исто така, првиот чекор на секој манипулатор е да ја натера жртвата да падне во целосна зависност од него. Тие обично го прават тоа така што постепено ги изолираат од семејството и пријателите.

3. Споредба со други луѓе
Манипулаторите секогаш ја споредуваат жртвата на манипулација со други луѓе со цел да ја уништат самодовербата на една личност. Тие обично им укажуваат на успесите и добрите страни на другите луѓе, сугерирајќи лоши постапки на жртвата, што прави да се чувствувате помалку вредни. На крајот, жртвите развиваат чувство на несовршеност во сè што прават, што доведува до анксиозност и емоционална нестабилност.

Ваквите сигнали се знак на тревога, односно сите јасно кажуваат дека оваа врска треба да се прекине. Запомнете, љубовта не е болка, туку убавина, искреност и нежност. Вие го заслужувате само најдоброто од врските, заслужувате поддршка и љубов во секое време.

Прегледи:
88
Објавено на:
22.10.2021