Категории

Дали треба да се полни мобилниот телефон преку ноќ или не? – Целата вистина е тука

Веќе се изјаснивме за тезата за ноќно полнење на телефонот, но и против, а ова е една од оние секогаш горливи теми кои предизвикуваат најмногу конфликти на мислења кај нашите корисници, особено кога станува збор за батеријата.

Досега имавме можност да прочитаме за тоа на различни страници на истражувачки компании, независни лаборатории и други институции, но производителите на телефони не се огласија. Овој пат имаме само еден таков случај – дека моментално еден од најголемите производители на телефони го искажал своето мислење за тоа дали полнењето на телефонот ноќе ја оштетува батеријата или не.

Како и да е – одговорот ќе изненади многумина, сигурни сме!

Многу корисници на мобилни телефони честопати ги оставаат телефоните на полнач навечер и си легнуваат, знаејќи дека кога ќе се разбудат, логично, уредот ќе им биде полн. Сепак, полнењето на телефонот преку ноќ ќе ја оштети батеријата, бидејќи според Huawei, и кој ги разбира овие работи подобро од компанијата која е во првите редови во развојот на технологии за брзо и паметно полнење, полнењето преку ноќ го забрзува распаѓањето на батеријата на телефонот.

Честопати немаме друг избор освен да го оставиме телефонот на полнач преку ноќ. Сепак, тоа значи дека батеријата на телефонот останува целосно наполнета долго време, односно додека не се разбудиме. Кога анодата на батеријата е во состојба на висок потенцијал долго време, анодните материјали постепено ќе се распаѓаат и ќе ослободат кислород, кој потоа ги оксидира молекулите на растворувачот во течниот електролит за да создаде гас на јаглерод диоксид.

Оваа постапка на реакција е неповратна. Како што поминува времето, анодните материјали и течниот електролит постојано се трошат, деградацијата на батеријата постепено се акумулира и батеријата старее. Како резултат на тоа, перформансите на батеријата се компромитирани во различни аспекти, како што се намален капацитет и зголемен внатрешен отпор, меѓу другото.