Денес е ден на борба против хепатитис – ова треба да го знаете за оваа болест

  • Хепатитис А е вирална болест на црн дроб.
  • HAV – Хепатитис А вирусот е пренесен преку внесување на заразена храна и вода или преку директен контакт со заразена личност.

 

  • Повеќето заболени од Хепатитис А оздравуваат, но околу 0.5 од сите смртности во 2016 биле последица на Хепатитис А.
  • Во државите каде што ризикот од инфекција преку инфицирана храна и вода е низок, Хепатитис најчесто се пренесува помеѓу луѓе кои интравенозно инјектираат нелегална дрога.
  • Постои безбедна и ефективна вакцина против Хепатитис А.Коментари

[fbcomments]