Категории

Денес е светски ден на морските прасиња – прочитајте неколку интересни факти за нив

Без разлика дали вие чувате морско прасе, или само сте ги виделе кај некого, неоспорно е дека овие животинчиња се преслатки и многу мили. Денес е нивниот ден! Прочитајте ги овие забавни факти за нив.

  • Иако се викаат „морски ПРАСИЊА“, тие немаат никаква врска ни со морето, ни со прасињата.
  • Во дивината живеат ви „стада“ со еден доминантен мажјак кој се пари со женките.
  • Морските прасиња не можат да си продуцираат сопствен Витамин Ц, па мора да им се дава како суплемент.
  • Забите им растат постојано, па мора да грицкаат нешто цело време.
  • Живеат 7-9 години.
  • Најстарото морско прасе живеело 15 години и е запишано во Гинисовата книга на ркеорди.
  • Имаат по 5 различни видови на крзо на различни делови од телото.
  • Новороденче на морско прасе може да трча кога има само 3 часа!
Прегледи:
313
Категории:
Занимливости
Објавено на:
16.07.2020