Категории

Денес е светски ден на тетоважите – еве неколку интересни факти за нив

  1. Во САД, повеќе жени отколку мажи имаат тетоважи.
  2. Машината за тетоважа прави 50 до 3000 бодежи во минута при тетовирање.
  3. Бојата за тетоажа се внесува во вториот слој на кожата (поради тоа тетоважите не се бришат)
  4. Првите тетоважи на западот ги донеле пиратите!
  5. Најстарите тетоважи се израотувале дури 3250 година пне!
  6. Првата машина за тетовирање црпи инспирација од електричното пенкало на Томас Едисон.
  7. Најстариот рецепт за боја а тетовирање содржел јајца од инсекти!
  8. Американците трошат по околу 1.65 милијарди долари на тетовирање годишно!
  9. Најчесто цртаните мотиви на тетоважи се ангели и срциња.
  10. Најстариот тату-артист во светот е 97-годишна Филипинка.
Прегледи:
532
Категории:
Занимливости
Објавено на:
17.07.2020