Категории

Денес се повеќе жени го бричат лицето – што мислат дерматолозите за тоа?

Се повеќе жени денес си го бричат лицето и апсолутно се задоволни од резултатите

Бричењето на лицето кај жените веќе со векови е традиција во Јапонија, Кореа и Кина, а сличен третман своевремено правела и Елизабет Телор, па дури и кралицата Клеопатра.
Во последните неколку години кон овој тренд се приклонија многу припаднички на понежниот пол. Тие тврдат дека благодарение на овој ритуал, кожата им значително мека и изгледа младолико.
Еве што велат дерматолозите за тоа:
Иако звучи бизарно, бричењето на лицето навистина има бефениции кон состојбата на кожата, едногласно велат дерматолозите.
Бричењето го подмладува лицето, а не поттикнува раст на нови влакна
Освен тоа што ги отстранува влакната, бричот го отстранува и површнскиот слој на кожата составен од мртви клетки. Др. Мајкл Прагер, дерматолог од Лондон, вели дека бричењето го поттикнува создавањето на колаген и го намалува создавањето на брчки, и објаснува дека бричењето во никој случај не предизвикува растење на нови поготово не силни влакна.