Категории

Девојче живее со срцето надвор од градниот кош – И покрај аномалијата таа не се предава

Вирсавија Борун-Гончарова е родена со ретко генетско нарушување, кое погодува едно бебе во милион. Иако прогнозата била дека нема да преживее, таа денес е среќна девојка. Вирсавија е родена во Русија со срце кое се развило надвор од градниот кош. Лекарите и рекле на нејзината мајка дека најверојатно ќе умре за време на бременоста или породувањето. Но, таа преживеа и денес е среќно девојче кое сака да пее, да танцува и да игра со пријателите.

„Поради нејзината болест, семејството се преселило во САД.  Таа е навистина чудо и ја сакам каква што е. Апсолутно е уникатна. Нејзиниот брат, Ервин, сака да и се доближи на срцето и да го допре. Таа смета дека нејзиното срце е нешто волшебно и убаво“. – вели Дари, мајката на Вирсавија.

 

Девојчето страда од исклучително ретка вродена болест, но тоа не и предизвикува болка во секојдневниот живот. Сепак, таа мора да биде претпазлив да не ги повреди градите бидејќи може да биде сериозно. За да го заштити срцето и да спречи какви било повреди, таа обично носи прекривка на градите. Со текот на годините, Вирсавија поминала многу време во болница и понекогаш и треба кислород за да не падне премногу ниско.

„Не и е лесно да живее со срцето надвор од телото затоа што е многу изложена и кревка. Понекогаш тоа не вознемирува, но не дозволуваме да ја запре во ништо “. – изјави нејзината мајка.
„Понекогаш е тешко кога нивото на кислород е ниско и чувствувам вртоглавица. Но, сакам да останам активна и да пеам и да танцувам со моите пријатели. Моето срце е различно, но тоа ме прави потполно уникатна и го сакам “, вели Вирсавија.

 

Прегледи:
164
Објавено на:
23.01.2021