Добра и љубезна личност никогаш не победува во кавга: Еве зошто!

Психологот Ана Кирианова ја раскажува приказната зошто пристојните и љубезни луѓе се чувствуваат лошо после расправија со отровна и злобна личност, додека таа личност се чувствува среќна и енергична.

„Дали знаете зошто добра, нормална, љубезна личност секогаш губи кога ќе дојде до скандал? Но, најчесто, таквата личност е вовлечена во скандал и расправија од луѓе кои не се соодветни: слабо образовани, глупави, неинтелегентни… Добрите луѓе се борат против нив.

 

Не се расправајте со токсични луѓе

Но, зошто токсинот излегува од кавгата како пареа од топла бања? Зошто злобната личност се чувствува одлично после расправија, а добриот човек е срушен и вознемирен? Дури и ако, формално, љубезната личност победи, зошто се чувствува лошо?

 

Овие прашања ме окупираа долго време. Ситуацијата е следна: токсичните луѓе имаат токсини во својот состав што ги трујат уште повеќе. Тој вид личност го користи она што го има, зар не? Ја загадува околината со валкана енергија. Те бомбардира со неа!

 

Добрата личност има само добрина. И со тоа фрла кон непријателот. Нема друга „муниција“; само чиста енергија на животот. Сега замислете ја таа размена.

Кога лошата и добрата личност се караат, се случува следново: добрата личност е покриена со кал, додека злобната личност се капе на сонцето. Злото се распаднало на чистата добрина.

Поради ова, злобните луѓе сакаат кавги: тие профитираат од нив, ги хранат своите души со светлина. Тоа е причината зошто тие се толку среќни, толку задоволни, и токму затоа тие напаѓаат добри луѓе без причина.

 

А, како можат добрите луѓе да избегнат кавга?

Тешко, затоа што злото не може да се избегне. Можете да го направите она што го советувал Платон, а тоа е дека кога се карате, со вистина и добрина пукате право во глава. После тоа, дозволете злото да се угуши. И колку што можете избегнувајте скандал, затоа што ја губите силата во него.

 

Ние мора да се бориме и да се браниме различно. Затоа што не вреди бисерите да се фрлаат пред свињите!

 

Мартин М. | Среќа.мк
Коментари

[fbcomments]