Категории

Доктор објасни зошто се случува „дежа ву“ – Луѓето се разочараа од вистината

Повеќето луѓе барем еднаш во животот доживеале дежа ву, тоа чудно чувство кога сме убедени дека сме виделе или искусиле нешто порано.

Постојат многу теории за што всушност станува збор. Некои сугерираат дека дежа ву е сеќавање од претходниот живот, а некои дека всушност ја претскажува иднината. Д-р Во своето видео, Карај Рај ја објасни вистинската причина за ова чувство и откри дека дежа ву во реалноста е „мозочна слабост“. „Ова се случува кога дел од краткорочната меморија случајно е зачувана во долгорочната меморија. Значи, се чини дека се случило порано, бидејќи нашиот мозок ни кажува дека тоа е стара меморија “, рече тој.

Видеото беше прегледано речиси милион пати за краток временски период, а многу луѓе беа разочарани од вистинската вистина. „Мислев дека имам супер моќ да ја предвидам иднината, но ништо од тоа“, напиша коментаторот. „Ова го искусив многу пати и секогаш мислев дека има врска со претходниот живот“, додаде коментаторот.

 

 

@dr.karanr

This is why you get dejavu #dejavu #memory #learnontiktok #schoolwithdrkaran

♬ Steven Universe – L.Dre

Прегледи:
45
Објавено на:
07.04.2021