Категории

Докторите предупредуваат на употребата на витаминот Д во превенцијата против коронавирусот

За само неколку месеци, научниците преминаа од предупредување за недостаток на витамин Д кај населението до предупредување за злоупотреба и неселективна употреба на додатоци кои се нудат за зајакнување на имунитетот.

Научниците и медицинскиот персонал предупредуваат на неселективна употреба на додатоци на витамини среде пандемија на коронавирус, вклучувајќи злоупотреба, односно прекумерно внесување на додатоци во исхраната со витамин Д, што може да има контраефект и да биде многу опасно за здравјето. Во обид да се подобри имунитетот и на тој начин да се заштитат од коронавирусот, поединците внесуваат поголеми количини на егзогени супстанции или соединенија кои ја менуваат функцијата на ендокриниот систем со брзина на која не е навикнато телото, што може да биде опасно, како што е витамин Д. На телото му се потребни одредени супстанции со цел да се развиваат и да функционираат здраво. Некои од нив се витамини кои придонесуваат за правилно функционирање на организмот. Витаминот Д специфично придонесува за апсорпција на калциум, еден од факторите важни за градење на коските.

Но, тоа не е неговата единствена улога. Подеднакво придонесува за здраво функционирање на нервниот, мускулниот и имунолошкиот. Затоа многу луѓе во времето на пандемијата почнаа да „земаат свои“ додатоци богати со витамин Д, но негативните последици веќе се појавија.

Неселективна употреба
Истражувањата покажаа дека на голем број луѓе кои страдаат од ковид-19 им недостасува доволна количина на витамин Д, поради што е инициран тренд на внесување поголеми количини на овој витамин за заштита од вирусот.

За само неколку месеци, научниците преминаа од предупредување за недостаток на витамин Д кај населението до предупредување за злоупотреба и неселективна употреба на додатоци кои се нудат за подобрување на имунитетот.

„Потребата на организмот за витамин Д варира од личност до личност, така што не постои единствено ниво на концентрација на 25-хидроксивитамин Д што укажува на нејзин недостаток, а во исто време нема консензус за прецизно ниво на витамин Д што би било оптимално за здравјето на една личност “, рекоа тие. се научници во Националниот институт за здравство на САД.

Сериозни опасности
Тие предупредуваат дека превисоките концентрации на витамин Д во крвта се скоро секогаш резултат на неговото прекумерно внесување преку додатоци во исхраната кои се користат како додаток на вообичаената диета и. меѓу другото, тие можат да резултираат во ренална инсуфициенција и аритмија, а во најлош случај смрт.

Хиперкалцемија кај деца и возрасни пациенти станува се почеста кај луѓето кои земале повеќе витамин Д отколку што е препорачано за време на пандемија. Американски научници истакнуваат дека секој организам реагира различно, пренесува „Ординација.хр“.

Националниот институт за здравство на САД предупредува: “Внесувањето на премногу витамин Д може да биде штетно. Прекумерното ниво на крв (поголемо од 150 ng / ml) може да резултира со гадење, повраќање, мускулна слабост, дезориентација, болка, губење на апетит, дехидрираност, предозирање. мокрење, зголемена жед, формирање на камења во бубрезите, откажување на бубрезите, аритмија, па дури и смрт.

Бројни здравствени установи ширум светот предупредуваат на прекумерна употреба на додатоци „самостојно“, но се чини дека нивните предупредувања се игнорираат.

Прегледи:
485
Објавено на:
27.04.2021