Категории

Двајца Британци поставија нов Гинисов рекорд – Го обиколија светот со „Хонда“ моторцикл

Можеби нивниот потфат може да се карактеризира како лудост и храброст. Двајцата Британци, Мет Бишоп и Рис Гилкс, станаа првите луѓе што го обиколија светот со „Хонда“ SH300i со странична приколка, направена дома.

Иако сè започна во 2019 година, на самиот почеток на годината во јануари, нивниот рекорд се најде само оваа година во Гинисовата книга на рекорди во категоријата „Патувања со епски размери“. И официјалниот рекорд што го поставија е наречен „Најдолгото патување со скутер со подвоен автомобил“.

Ова патување траеше цели 15 месеци, за време на кое тие поминаа низ 35 земји и минаа повеќе од 54.000 км. За време на патувањето, тие собраа пари за добротворни организации кои се борат против трговијата со луѓе и современото ропство. Сумата е симболична, околу 8.000 евра, но сигурно ќе им се најде на овие организации.

И, она што е навистина куриозитет на ова патување е споредната приколка, направена дома, која траеше цело ова време. А, дуото немаше скоро никакво искуство кога станува збор за патување со две тркала. Според нив, тие имале голема помош од странци и уживале на секој изминат километар.