Ед Шеран постави нов светски рекорд

И ова не е крај!

Музичката турнеја на Ед Шеран, „Дивиде“, е најголемата турнеја на сите времиња. Иако се уште не е завршена, веќе собра повеќе од 736,7 милиони долари, а музичарот има уште 12 концерти.

Турнеата „Дивиде“ започна во 2017 година и вклучува 225 концерти. Добивката од перформанси го сруши светскиот рекорд, кој претходно му припаѓаше на групата У2, која собра 735 милиони долари. На концертите на Ширан присуствуваа повеќе од 8,5 милиони луѓе во 43 земји. Во случајот со групата У2, кој го постави претходниот рекорд, тој број беше 7,3 милиони. За разлика од У2, музичарот не ги одржуваше своите концерти само на стадионите, туку ја собираше публиката и на плоштадите. Просечната посетеност на неговите концерти е 34.541 лице, што е приближно половина од онаа на У2 (66.091 лица). Исто така, ги одби ВИП зоните и ги продаваше своите билети по релативно ниска цена, во просек за 14,2% пониска од У2.
Коментари

[fbcomments]