Категории

Единствениот планински врв на светот каде досега не стапнала човечка нога

Мучу Чиш не е највисоката планина на светот, за неа не гледаме специјални документарци на ТВ каналите, но она што сеуште ја прави единствена е фактот дека тоа е највисоката планина на планетата на која сеуште никој не се качил.

Сместена на северот на Пакистан, Мучу Чиш со своите 7,456 метри надморско ниво, го создава планинскиот ланец Каракорум. На нејзиниот врв сеуште не почнало да се виори нити едно знаме нити е направена фотографика.

Само еднаш секоја планина доаѓа во прв план со тоа што некој ќе го освои нејзиниот врв. Слично било и со Монт Еверест кој тој миг го дочека во 1953 година кога за прв пат зачекорила човечка нога на нејзиниот врв.

„Постои некоја врста авторство за секое прво искачување, како писател или сликар кој создава нешто од нула“, вели директорот на Америчкиот алпски институт Џејсон Мартин.

„Мислам дека најголемото и најинтересно нешто што се однесува до првите искачувања на зафрлените планини како ова, на која сте во основа астронаут е всушност да се дојде до местото до кое никој не дошол“.

„Уште еден елемент секако е додатниот предизвик затоа што практички нема информација за тоа како да се направи.“ – вели Мартин.

Прегледи:
107
Објавено на:
03.12.2020