Категории

Едноставни финти за подолго да ви трае храната

На сите ни се случило да купиме храна, да испланираме одреден оброк 2-3 дена потоа, и да сфатиме дека храната ни се расипала. Се случува, но навистина е лошо да се фрла храна, и од економски, и од еколошки и хумани причини. Затоа, погледнете ги овие трикови со кои храната ќе ви трае подолго и нема да се расипува така лесно.

Кромид сторниран во холахопки може да трае и до 8 месеци.
Onions Stored In Pantyhose Will Last As Long As 8 Months.

Завиткајте го местото каде што бананите се споени со пластика, и ќе траат 3-5 дена подолго од обично. Исто така, паметно е бананите да се чуваат во посебен сад од другите овошки.
Wrap The Crown Of A Bunch Of Bananas With Plastic Wrap

Замрзнете рузмарин, темјан, жалфија или оригано во маслиново масло. Потоа користете ги коцките мраз во храната наместо зејтин и ќе добиете фантастичен вкус, плус сте ги зачувале тревките во состојба за користење подолго време.
Freeze And Preserve Fresh Herbs In Olive Oil

Чистете го фрижидерот почесто. Откако нешто ќе се расипе во фрижидер, остава габи кои се спремни да го нападнат следниот производ, иако сте го отстраниле расипаниот производ.
Clean Your Fridge

Млекото чувајте го во фрижидерот, а не во вратата од фрижидерот. Температурата на вратата флуктуира премногу често и така полесно се расипуваат млечните производи.
Don’t Store Milk In The Fridge Door

Ако ви останало пола авокадо, обидете се да го зачувате свежо со овие трикови: оставете ја семката внатре; премачкајте го со лимон или маслиново масло; или чувајте го во пластична кутија заедно со пресечен кромид.

Half An Avocado Left Over?

Печурките се чуваат во хартиена кеса или кошница, никако во пластична кеса. Пластиката заробува вода и предизвикува да фатат мувла многу лесно.
Keep Mushrooms In A Paper Bag, Not A Plastic Bag

Домати, како и печурки, не се чуваат во пластична кеса. Незрели домати се чуваат со стебленцето надоле, во картонска кутија, во еден слој. Зрели домати се чуваат на собна температура, во еден слој, без да се допираат еден со друг, со стебленцето нагоре, настрана од сонце. Презреани домати се чуваат во фрижидер, но треба да се доведад до собна температура пред да ги јадете.

How To Store Tomatoes

Лебот не се чува во фрижидер, така се расипува побрзо. Чувајте го во фиока или наткасна, на собна температура.
Never Store Bread In The Fridge

Деликатни тревки како магдонос, босилок или нане, се чуваат во фрижидер, во форма на цвет, во пластично кесе, затворени со ластиче.
Store Delicate Herbs Like Flowers, Then Cover With Plastic, Secure With A Rubberband, And Refrigerate

Краставиците се чуваат на собна температура.
Keep Cucumbers At Room Temperature

Чувајте го ѓумбирот во замрзнувач. Така трае подолго и се ренда полесно.
Keep Ginger In The Freezer

Чувајте ги компирите со по некое јаболко околу нив, за да не почнат да ‘ртат.

Store Potatoes With Apples To Keep Them From Sprouting

 

Прегледи:
177
Објавено на:
14.10.2020