Категории

Експериментален концерт во Шпанија – Од 5,000 луѓе заразени само 6 лица

Концертот се одржа во Барселона, а после тоа, според податоците добиени по експериментот, тие покажале дека шест лица се заразиле со коронавирус во рок од 14 дена.

Концертот се одржа во Барселона, а после тоа, според податоците добиени по експериментот, тие покажале дека шест лица се заразиле со коронавирус во рок од 14 дена. Нивниот заклучок е дека тие не нашле докази за зголемено ширење на инфекцијата кај луѓето кои учествувале во тој голем експеримент минатиот месец. 5.000 луѓе учествувале во експериментот, откако добиле негативен резултат од коронален тест.

Тие носеле маски, но не морале да се држат на растојание едни од други.Од шесте лица кои се заразиле по концертот, научниците заклучиле дека четворица од нив биле заразени на друго место, а не на самиот настан. Борис Револо, вирусолог, кој учествуваше во дизајнирање на протоколи за безбедност во арената „Палау Сант Jordорди“, рече дека не може категорично да исклучи дека другите две лица биле заразени за време на концертот, но дека постои голема веројатност дека преносот се одвивал на друго место.велат тие.

„Ништо не сугерира дека преносот на вирусот се случил за време на концертот“, рече специјалистот за инфективни болести Хосеп Марија Либре на прес-конференција во вторникот.

Концертот беше еден од најголемите собири во Европа од почетокот на пандемијата, во време кога земјите ширум светот бараат нови начини за безбедно одржување јавни настани, за кои експертите досега тврдат дека се безбедни места за инфекција.

Прегледи:
380
Објавено на:
30.04.2021