Категории

Екстравагантниот дворец Кастело ди Самекано во срцето на Тоскана кој зрачи со величенствена убавина

Во близина на Фиренца се наоѓа замокот Кастело ди Самекано, кој зрачи со извонредна убавина.

На околу 30 километри јужно од Фиренца, во срцето на Тоскана, се наоѓа екстравагантен дворец со единствена убавина и интригирачка историја, кој денес, за жал, е целосно напуштен Кастело ди Самекано се наоѓа во општината Реџо, недалеку од Фиренца. Изграден е на врвот на еден рид, среде парк што се протега на 187 хектари. Кастело ди Самезано е најрепрезентативниот пример за ориентализам во Италија, но и во цела Европа.

Замокот е изграден во 1605 година од благородно семејство на шпански корени, Хименез де Арагон. До 19 век се користел како ловечка резиденција и го чувал изгледот на традиционалната тосканска вила. Последниот наследник на Маркизот, Фердинандо Пансиатици Хименез де Арагон, е одговорен за денешниот изглед на замокот. Замокот во Италија беше најголемата лабораторија за лекови во Европа.

Фердинандо беше истакната личност во културниот, социјалниот и политичкиот живот на Фиренца во 19 век. Својот живот го посвети на грандиозниот проект за редизајн на палатата, кој траеше од 1853 до 1889 година. На почетокот на 19 век, Европа беше преплавена со уметничко движење Ориентализам, инспирирано од културата на Исток, што Фердинанд очигледно многу му се допадна. Благодарение на дарежливите финансиски средства, љубовта кон уметноста и безграничната имагинација, беше создадено ремек-дело на архитектурата, уникатно во Европа.