Категории

Екстремно ретка бела жирафа забележана во Танзанија

Жирафата Омо е стара петнаесет месеци. Таа ја преживеа својата прва година и покрај тоа што е родена со leucism – состојба заради која само дел од нејзината кожа може да создава пигмент, што ја прави речиси бела.

Таа е фотографирана од Д-р Дерек Ли, основач и научник во Институтот Wild Nature Institute, додека шетала во e Националниот парк Tarangir, во Танзанија.

Д-р Ли вели, “Омо се појавува заедно со другите жирафи, секогаш ја гледаме со голема група на нормално обоени жирафи, што значи дека ним не им смета нејзината различа боја.“

“Омо сега има 15 месеци – таа ја преживеа својата прва година, кој е најопасниот период за младата жирафа заради опасноста од напад на други животни, како лав, леопард и хиени.”

Прегледи:
132
Објавено на:
27.01.2016