Категории

Енергијата на улиците на Њу Јорк документирана од фотограф во текот на 25 години

Од 1977 до 2001, фотографот Richard Sandler скитајќи низ улиците на Њу Јорк, документирал моменти на најпознатите улици од раздвижениот град. Користејќи ја својата Леика, тој ги документирал генерациите фатени во виорот на промени кои во текот на 25 години му се случиле на градот.

 

Во неговата книга, The Eyes of the City, Sandler  го покажува најдоброто од неговата фотографија, почнувајќи од урбано распаѓање од 1980-тите години на постојано проширување на класните разлики, што е тема која се повторува во текот на неговата работа.

Предметите на Сандлер се појавуваат празни и преокупирани, изгубени во сопствените светови во потрага по љубов или сакаат да се посакуваат да се било каде освен во подземната железница исполнета со графити. Тоа е  енергијата што ја исполнува омилената фотографија на Сендлер, CC Train, 1985, која исто така е белегот на неговата книга, заземајќи го престижното место на корицата од неговата креација. 

„Ја сакам оваа фотографија бидејќи сите гледаат во мене или низ мене, но исто така гледаат во Вас, гледачите. Секој човек на таа фотографија на некој начин е прашалник кој ја бара вашата интерпретација.“ вели фотографот.  

Ова се фотографии од едно време кое е носталгија за њујоркчани, време пред 9/11, кога Њу Јорк може да се каже дека беше друг град и време пред паметните телефони.

„Не сакам на моите фотографии да имам луѓе со телефони, бидејќи на некој начин тие се виртуелни; нивните тела се на улиците, но нивниото внимание е на друго место, како да одат наоколу во меури. Го сакам интензитетот на енергијата на улицата, а луѓето со телефони се здодевни.“

 

        

Прегледи:
295
Објавено на:
10.11.2017