Еве како да ја поттикнете својата креативност

Понекогаш креативноста едноставно доаѓа, но понекогаш се чувствуваме уморно и безидејно, и тоа прави да ни се чини како добрите идеи веќе да сме ги искористиле. Овие совети се за оние на кои им е потребен нов поттик.

-Опрукрежете се со креативни луѓе. Дружете се со писатели, музичари, сликари. Понекогаш креативното опкружување инспирира креативност.

-Започнете. Можеби кога ќе започнете, мозокот ќе ви се опушти и добрите идеи едноставно ќе дојдат сами од себе.

-Побарајте нови книги, музика, филмови.. Откријте нешта за кои не сте знаеле претходно.

-Издвојте време за креативност. Не можете да работите неколку различни работи одеднаш.

-Ослободете ги мислите. Ослободете се од она што ве загрижува и сконцентрирајте се на она надворешното а не на внатрешното.

-Црпете инспирација од светот. Од убавото, грдото, тажното, среќното,досадното…

-Напијте се шолја кафе, тоа делува стимулирачки.

-Немојте да ја преценувате својата работа.Пекарот може секој ден да прави леб, лекарот секој ден може да прима нови пациенти, па тогаш и вие можете секој ден да ја работите својата работа.

-Трудете се да запознаете нови луѓе кои ги делат вашите пасии.

-Носете фотоапарат и секој ден фотографирајте нови нешта.

-Креативноста е како мускул и треба да се вежба секој ден.
Коментари

[fbcomments]